Region

Dodik odbacio tvrdnje Šolca da vodi secesionističku politiku: Narativi koji se ne mogu dokazati

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

13:35

Dodik odbacio tvrdnje Šolca da vodi secesionističku politiku: Narativi koji se ne mogu dokazati
Dodik odbacio tvrdnje Šolca da vodi secesionističku politiku: Narativi koji se ne mogu dokazati - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe nemačkog kancelara Olafa Šolca da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi lažne narative koji su, kako je istakao, ne mogu dokazati.

"Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina", rekao je Dodik u izjavi Srni, prenela je RTRS.

Dodik je naveo da je iznenađen da je nemački kancelar, kako je rekao, tako olako izneo neproverene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU i ponovio da je netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome.

"Kancelar Šolc je govorio i o vladavini prava za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Nemačka podržava Kristijana Šmita koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao `ja sam visoki predstavnik`", ocenio je Dodik.

Ako ćemo se ponašati principijelno, kazao je Dodik, vladavina prava trebalo bi da bude imperativ kako u Nemačkoj, tako i u BiH.

"U suprotnom - floskule o vladavini prava su demagoške lekcije, u ovom slucaju uvaženog kancelara", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska se bori za ustavnu poziciju i slovo Ustava, što svakako čini i nemački kancelar u svojoj zemlji.

"BiH nema visokog predstavnika imenovanog u skladu sa pravom, odnosno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, čiji garant i svedok je i Nemacka. Zato su mi nerazumne i neshvatljive tvrdnje uvaženog kancelara Šolca", naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a da moćni mogu da nastave svoj performans.

"Veoma je važno što je predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić imao priliku da se osvrne na situaciju u BiH i veoma sam mu zahvalan na tome", rekao je Dodik.

Nemački kancelar Olaf Šolc juče je na konferenciji za medije nakon razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao secesionističkog nastojanja Dodika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa