Region

Komšić: HDZ ne odustaje od blokade izbora u oktobru

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

18:03

Komšić: HDZ ne odustaje od blokade izbora u oktobru
Željko Komšić - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je danas da je odluka Doma naroda BiH da ne podrži zaključak o finansiranju izbora "zajednička igra Dragana Čovića i Milorada Dodika" i optužio pojedine predstavnike međunarodne zajednice da rade zajedno sa HDZ-om na blokiranju izbora.

"Sada je već potpuno jasno svima da HDZ nije odustao od svog plana da blokira održavanje izbora ove jeseni, a sada je privoleo i svoje partnere iz SNSD da ih podrže u tome. Ovaj put to rade tiho. Javno govore da su za izbore, a ustvari koriste sve mehanizme da spreče CIK BiH da dođe do novca kako bi se izbori organizovali", rekao je Komšić.

On tvrdi da Čovića u blokadi izbora i njegovim maksimalističkim zakonskim prohtevima u pogledu Izbornog zakona podržavaju pojedini visoki subjekti međunarodne zajednice, prenosi Klix.ba.

"Mislim čak da imaju podršku šačice odmetnutih predstavnika međunarodne zajednice, a sve kako bi se nakon odlaganja izbora opet vratili pregovorima o Izbornom zakonu. To su isti ljudi koji bez obzira na javne stavove institucija i zemalja koje predstavljaju već godinama pokušavaju da Čoviću daju ono što želi. Srećom, oni su manjina i neće im uspeti spletkarenje", smatra Komšić.

On je dodao da je apsolutni prioritet svih probosanskih stranaka da se izbori održe.

"Čini mi se da su se neki uspavali, ali to ne smemo sebi da dopustimo jer će posledice biti katastrofalne. Odlaganje izbora samo jedan mesec će verovatno značiti i odlaganje u nedogled. Moramo svi delovati zajednički prema međunarodnoj zajednici. Ako zbog Čovićevih i Dodikovih blokada ne prebacimo sredstva već ove sedmice, a ne vidim kako će to biti moguće, visoki predstavnik mora doneti odluku", zaključio je Komšić.

Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio na današnjoj hitnoj sednici u Sarajevu predloge zahteva i zaključka bošnjačkih delegata da se obezbedi novac za finansiranje predstojećih opštih izbora 2. oktobra. Podršku su uskratili delegati SNSD i HDZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa