Region

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen i u Sloveniji

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

08:51

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen i u Sloveniji
Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen i u Sloveniji - Copyright Tanjug/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

veličina teksta

Aa Aa

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, preneo je N1 Slovenija. Prema saznanjima tog medija, reč je o muškarcu koji se vratio sa Kanarskih ostrva.

Kako navodi portal, pacijent nije hospitalizovan na Infektivnoj klinici UKC Ljubljana i verovatno se može zaključiti da je reč o blažem obliku bolesti.

Očekuje se da će više informacija danas dati slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje.

Podsetimo, manje od 200 potvrđenih i sumnjivih slučajeva zabeleženo je od početka maja u Australiji, Evropi i Severnoj Americi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), što je izazvalo strah od širenja bolesti. Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nisu putovali u endemske oblasti Afrike.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) takođe je umanjio strahove od širenja u široj javnosti. Majmunske boginje, koje obično nisu smrtonosne, mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i osip na rukama i licu nalik na boginje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa