Region

Medved: Hrvatska će odbaciti optužnice Srbije protiv pilota

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

19:44

Medved: Hrvatska će odbaciti optužnice Srbije protiv pilota
Medved: Hrvatska će odbaciti optužnice Srbije protiv pilota - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik hrvatske vlade Tomo Medved izjavio je danas da će Hrvatska odbaciti optužnice srpskog tužilaštva protiv četiri hrvatska vojna pilota "ako ih dobije".

Medved, naime, tvrdi da nijedno hrvatsko telo nije primilo nikakvu optužnicu, prenosi Index.hr.

"Ako je primimo, odbacićemo je onako kao što smo to učinili prošle godine, kada je tužilaštvo BiH pokušalo da pokrene optužnicu protiv osam hrvatskih generala za 'Bljesak'", rekao je Medved novinarima u Brdovcu, gde je prisustvovao ispraćaju i sahrani ekshumirane 133 žrtve koje su posle rata ubile partizanske jedinice.

Medved je pozvao srpske vlasti da "smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću", a ta prošlost, smatra on, "nije nimalo lepa".

"Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika, uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj, ostavila je iza sebe krvavi trag - više od 15.000 ubijenih", tvrdi Medved.

On je optužio srpska državna tela da se oglušuju na upite Ministarstva branitelja o ubijenima i nestalima u ratu u Hrvatskoj i tvrdi da Hrvatskoj nije dostavljen nijedan podatak o tome gde su posmrtni ostaci i grobnice iz tog rata.

Ponovio je da je za hrvatsku Vladu neprihvatljiv srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji i ocenio da Srbija time "glumi mini Hag", što, kako tvrdi, "sigurno neće proći".

Medved je rekao da Srbija u sklopu pregovora za pristupanje EU mora da uskladi svoj pravosudni sistem sa pravnim tekovinama EU, što, kako kaže, uključuje ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje "počinioca najtežih ratnih zločina".

Tvrdi i da Hrvatska skoro svake nedelje podiže "konkretne optužnice protiv počinioca ratnih zločina u Republici Hrvatskoj".

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji "Oluja", koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovnistva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske I vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

Komentari (0)

Evropa