Region

Nestao avion kod Splita: Na letu ka Nemačkoj letelici se izgubio trag, u potragu uključeno više od 100 ljudi

Komentari

Autor: Večernji.hr, Jutarnji

29/05/2022

-

15:37

Nestao avion kod Splita: Na letu ka Nemačkoj letelici se izgubio trag, u potragu uključeno više od 100 ljudi
Nestao avion kod Splita: Na letu ka Nemačkoj letelici se izgubio trag, u potragu uključeno više od 100 ljudi - Copyright Google Maps, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avion Cesna koji je danas iz Splita krenuo ka Nemačkoj nestao je sa radara nešto posle 11 sati.  Hrvatska služba za vazdušni saobraćaj obavestila je Operativni centar civilne zaštite o nestaloj letelici tipa Cesna i to severno od Rakovice, na visini od 2.300 stopa, koja je prolazila pored Splita i kretala se ka Nemačkoj, javlja hrvatski portal Večernji.hr. Ekipe policije i spasilaca su na terenu.

Flight radar/printsccreen

 

Prema prvim informacijama, u sportskoj letelici su bile četiri osobe, odnosno pilot i troje putnika. U hrvatskoj kontroli vazdušnog saobraćaja potvrdili su za Večernji list da je letelica, u kojoj su se nalazila tri putnika i pilot, nestala sa radara. Večernj list navodi nezvanična saznanja prema kojima je Hrvatska kontrola leta pre nestanka letlelice sa radara primila poziv da nešto nije u redu. Po podacima policije, pilot aviona bio je Švajcarac, a putnici su bili dvoje državljana Nemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. 

"Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavestio Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija" navode u Civilnoj zaštiti.

Na koordinate netanka upućeni su i članovi Hrvatske gorske službe sapasavanja i policija. Iz Uprave civilne zaštete MUP-a saopšteno je da je Državna interventna jedinica civilne zaštite u pripravnosti. 

Načelnik Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS) Josip Granić izjavio je danas da ni pretraga terena uz pomoć drona, za sada nije rezultirala sužavanjem prostora potrage za nestalim sportskim avionom koji je poleteo iz Splita. Granić je za Hinu rekao da se prostor za potragu za sada sužava isključivo na osnovu radarskih informacija Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe.

"Nemamo za sada neku konkretnu lokaciju, nego imamo šire područje gde vršimo potragu", dodao je Granić.

Kako Jutarnji list prenosi, karlovačka policija izvestila je da je u 11.48 sati primila dojavu da je sa radara Hrvatske kontrole u 11.25 sati nestala letelica tipa Cesna 182 i to iznad prodručja Splita dok je letela ka Nemačkoj. Odmah po dojavi, uključila su se 34 policijska skužbenika među kojima su pripadnici specijalne i intervetne policije, kao i 28 pripadnika Hrvatske gorske službe koji tokom pretrage koriste dron, izvestila je policija.

U potragu uključeno više od 100 ljudi

Damir Danilović iz Policijske uprave Karlovačke županije izjavio je da se za avionom traga u šumovitom i brdovitom predelu, kao i da su vremenski uslovi loši. Prema poslednjim informacijama, u potragu je uključeno više od 100 ljudi. 

"Cesna", registracionih oznaka D-EGLF, registrovana je u Nemačkoj i u vlasništvu je letačkog kluba Bajer Leverkuzen. Proizvedena je 1979. godine u Francuskoj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa