Region

Burno u Skupštini Crne Gore: Krivokapić napustio sednicu posle verbalnog incidenta, Abazović se izvinio u ime Vlade

Komentari

Autor: Tanjug, Vijesti

16/06/2021

-

20:35

Burno u Skupštini Crne Gore: Krivokapić napustio sednicu posle verbalnog incidenta, Abazović se izvinio u ime Vlade
Burno u Skupštini Crne Gore: Krivokapić napustio sednicu posle verbalnog incidenta, Abazović se izvinio u ime Vlade - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U finišu današnje sednice Skupštine Crne Gore, na kojoj se raspravljalo opozivu ministra Vladimira Leposavića, došlo je do verbalnog incidenta kada je premijer Zdravko Krivokapić u završnom izlaganju rekao da je u parlamentu prisutan "nemoral, laži i političko licemerje".

Na to su burno reagovali poslanici, posebno DF-a, ali i opozicije.

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić je jedva uspeo da smiri situaciju, opomenuvši pritom i Krivokapića da poštuje Skupštinu.

Reagovao je Slaven Radunović (DF) koji je sa mesta dobacio Krivokapiću "sram te bilo".

Radunović je, nakon opomene Bečiča, "rekao da ne diže glas na njih, jer nisu njegove Demokrate".

Bečić je opomenuo Krivokapića da uvažava parlament, a poslanike DF-a da ne dobacuju.

Krivokapić je rekao da ako je nešto bilo dobro, to je ekspertska vlada, zato što je narodna jer brine o narodu i građanima.

On je kazao da se "ovde toliko laži čuje" da se postavlja pitanje šta je to politika.

Tvrdi da vlada ima jasnu viziju, ali nije im otvoren nijedan kanal i ne mogu da prikažu rezultate, već su osuđeni na to da su neuki i najgori.

"Ono što radimo, radimo časno i pošteno. U ovoj vladi nema korupcije. Kažete da nema Srba, ima, svaki vaš predlog je prošao. Recite šta je loše, sve može biti bolje ali ne način kako vi želite. Želite da nas stavite u kavez iz kojeg ne možemo da izađemo", rekao je Krivokapić i napustio salu.


Abazović se izvinio u ime Vlade

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović izvinio se u ime Vlade ako je, kako je kazao, "bilo neprimerenih reakcija".

"Moramo da razumemo da smo 30. avgusta napravili nešto istorijski. Ako je neko mislio da je naš posao lagan, prevario se. Sve ovo što se dešava u Vladi i parlamentarnoj većini nije za mene iznenađenje. Radimo pod velikim pritiskom, očekivanja su veće nego što je racionalno. Ali svi mi pojedinačno imamo neki temperament i imamo neki koncept na koji se obraćamo parlamentu, javnosti i kolegama", rekao je Abazović.

EPA/BORIS PEJOVIC

 

On je dodao da ovo što je govorio premijer, bilo je u domenu ukupne političke etike, a nije usmereno prema nekom pojedinačno.

"Moramo biti svesni da je mnogo lako srušiti nešto, otići sa neke pozicije, ali je mnogo teško graditi društvo pomirenja", naveo je Abazović.

Rekao je da se slaže sa kritikama na račun Vlade, slaže se sa izlaganjem ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i sa njim nema loš odnos iako imaju različita viđenja nekih stvari.

Kaže da je jedina sugestija koju je dao premijeru je da izađe i kaže poslanicima da autonomno odlučuju o svemu.

"Nikako drugačije nije ni moguće, ali morate biti svesni da sve odluke nose konsekvence. Preuzećemo odgovornost za ono što će se desiti u narednom periodu. Dajte da vidimo šta su rešenja i da damo veću stabilnost Crnoj Gori", rekao je Abazović.

"Kafanski nastup, klovn i poitički pajac"

Poslanik opozicionog SDP Raško Konjević je rekao da nikada Skupština Crne Gore nije bila ponižena na način na koji je to učiniio Krivokapić.

Rekao je da premijer ne zna ustavne nadležnosti vlade, jer, kako je kazao, upravo je ovo mesto njemu dalo šansu da pokaže šta zna.

"Nažalost drugi put smo doživeli da premijer nema političke snage da se suoči sa argumentacijom. Ovo je nedopustivo. Da je sreće da štitimo dignitet svih nas, već ove večeri svih 80 potpisalo bi zahtev za razresenje Krivokapića", rekao je Konjević i dodao nikada niko nije pokazao takvo nevaspitanje prema ovom domu.

Poslanik i šef Demosa Miodrag Lekić je Krivokapićev nastup nazvao "kafanskim prostačkim nastupom".

Ocenio je da je istupanje premijera prvršilo svaku meru, kao i da je Krivokapić pokazao da je profil koji je potpuno nedostojan za vođenje državnih poslova.

Dodao je da je Krivokapić večeras izgubio njegovu podršku.

"Ne mogu da podržavam čoveka koji je nedorastao i koji je plasirao takav prostakluk kakav je treba da plasira u svom društvu, ovo nije njegovo društvo", rekao je Lekić koji je pozvao poslanike da, kako je rekao, "klovn i poitički pajac" nema više podršku parlamentarne većine.

Komentari (0)

Evropa