Region

Aktivistkinja Pusi Rajot izašla iz hrvatskog zatvora: Žene se drugačije tretiraju od muškaraca, ne vide sunčevu svetlost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Slobodna dalmacija, Index

03/06/2022

-

20:14

Aktivistkinja Pusi Rajot izašla iz hrvatskog zatvora: Žene se drugačije tretiraju od muškaraca, ne vide sunčevu svetlost
Pussy Riot - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članica ruskog pank benda Pusi Rajot Ajsoltan Nijazova nakon današnjeg izlaska iz zatvora u Remetincu, oko 17.30 sati, kazala je da je u šoku i da je bila uverena da će sigurno predstojeći vikend i sledeću nedelju provesti u pritvoru, pišu hrvatski mediji.

''U šoku sam. Pre sat vremena sam razgovarala sa svojom advokaticom i bile smo uverene da ću vikend, ponedjeljak i utorak da provedem u zatvoru, a sad sam na slobodi'', rekla je Nijazova, a prenosi Slobodna dalmacija.

Ona je dodala da u zatvoru ne postoje pravila za zatvorenice pa muškarci imaju pravo na šetnju dva puta dnevno, dok žene to pravo mogu da iskoriste samo popodne. 

"Žene ne mogu da vide sunčevu svetlost, a muškarcima je omogućeno čak i vežbanje. Ja sam htela da džogrima tokom svoje šetnje, ali mi nisu dopustili", rekla je. 

Nju je policija, dok je putovala na nastup u Zagrebu, privela na granici sa Slovenijom po poternici Turkmenistana koji je traži zbog navodne pronevere novca, a sudija zagrebačkog suda joj je nakon toga odredio pritvor, piše Index. 

 

 

Ovim povodom u petak je održana sednica vanrasrpavnog veća u Okružnom sudu na osnovu žalbe vezane za ovaj slučaj koji se odnosi na određivanje pritovora za članicu benda. Ključni argumenti, piše Slobodna dalmacija, bili su činjenica da je Nijazova u Rusiji, kako je tvrdila, već odslužila zatvrosku kaznu za krivično delo za koje je Turkmenistan tereti i to što je zahtevao njeno izručenje preko Interpola. Zbog argumenata članice benda, advokat članice benda je uložio žalbu. 

Članice benda Pusi Rajot su tada zajedo sa advoaticom Linom Budak u sredu, ispred zatvora u Remetnicu, rekle da njihovoj članici ne može ponovo da se sudi jer je već odslužila zatvorsku kaznu i požalili se da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u Rusiji. 

Ministarstvo pravde je tada obavestilo da pritvorenoj članici benda nisu uskraćena ljudska prava i da će kada dobije informaciju o konkrentom slučaju postupiti u svojoj nadležnosti.

Jedna članica pobegla od kazne u Rusiji

Podsetimo, prošlog meseca Marija Aljohina, članica benda Pusi rajot, pobegla je iz Rusije nakon decenije bavljenja građanskim aktivizmom, usmerenim protiv ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ona je, prerušena u dostavljača hrane, uspela da pobegne u Litvanija, kao što što je to uradio veliki broj Rusa otkada je Putin u februaru počeo invaziju na Ukrajinu, prenosi Njujork tajms.

Bend Pusi rajot prvi put je privukao pažnju ruskih vlasti, ali i sveta, kada su članice benda organizovale protest protiv predsednika Vladimira Putina u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja.

Komentari (0)

Evropa