Region

Crnogorske institucije ne objavljuju imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina

Komentari

Autor: Fonet

14/06/2022

-

20:11

Crnogorske institucije ne objavljuju imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina
Euronews Srbija/Stefan Goranović - Copyright Euronews Srbija/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Državne institucije Crne Gore ne žele zvanično da objave imena ruskih državljana kojima su zamrzle imovinu, pod obrazloženjem da nisu nadležni da daju takve informacije, objavio je danas Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na neformalne odgovore relevantnih državnih institucija.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio 10. juna da su zamrznute 44 nekretnine u Crnoj Gori, čiji su vlasnici 34 ruska državljanina.

Zamrzavanje je sprovedeno na osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Te odluke je Crna Gora, kao zemlja kandidat, usvojila prateći spoljnopolitičku politiku Evropske unije.

Komentarišući zamrzavanje imovine ruskim državljanima, ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić je danas rekao da je ovo prvi u nizu koraka radi što efikasnijeg lociranja i zamrzavanja ruske imovine.

Dodao je da procedure, ne samo u Crnoj Gori nego i globalno, mogu biti predmet pravnih pokušaja osporavanja, ali da misli da ona ne mogu biti uspešna.

"Mere su unisone, oruđa nacionalna, ali modeli su manje-više isti. Biće u svim pravnim državama mogućnosti i odbrane pojedinačnih prava, ali u celini to je način da se ako ne spreči, a onda uspori ruska agresija", rekao je Krivokapić.

O ruskim državljanima kojima je zamrznuta imovina na postavljeno pitanje RSE nije želeo da odgovori ni ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na konferenciji za novinare, ali ni iz njegovog Ministarstva nije stigao odgovor na ta pitanja.

Pozivajući se na nezvanične izvore, podgoričke Vijesti su objavile imena 47 ruskih državljana za koje tvrde su pod udarom sankcija, zbog čega im je privremeno onemogućeno korišćenje imovine na teritoriji Crne Gore. Nadležni zvanično nisu ni potvrdili, ni demantovali objavljeni spisak.

Najmanje deset imena sa objavljenog spiska su identična imenima poslanika u Državnoj Dumi Rusije ili visokorangiranim političarima.

To je objavio i međunarodni informativni sajt "silkway.news", u čijem se tekstu navode poslanici Jedinstvene Rusije Ana Kuznjecova, Leonid Ivlev i Viktor Kazakov koji imaju nekretnine u Crnoj Gori, kao i deputati Komunističke partije Oleg Smolin, Oleg Lebedev i Irina Filatova.

Komentari (0)

Evropa