Region

Komšić: Turska ne podržava uplitanje u poslove BiH

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

18:04

Komšić: Turska ne podržava uplitanje u poslove BiH
Željko Komšić - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, nakon današnjeg razgovora članova Predsedništva i ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua, naveo da je Turska "izuzetno prijateljska i dobronamerna zemlja" koja ne podržava pokušaj mešanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH.

Komšić je ocenio da je važno ono što je rekao Čavušoglu, a to je da, kako navodi, "sigurno ne podržavaju pokušaj suseda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine", preneo je klix.ba. Prema njegovim rečima, Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Naveo je da nije razgovarano o trilateralnim susretima te da je fokus bio na odnosima susednih zemalja prema Bosni i Hercegovini i poseti Čavušoglua Zagrebu. Kako navodi Komšić, Turska ne podržava mešanje Hrvatske u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

"Mislim da niko ovde u Predsedništvu nema problem s trilateralom. To ne bi bio prvi takav sastanak. Što se tiče odnosa Zagreba i Beograda, da razgovarali smo. Dobili smo uverenje ministra da ne podržavaju ono što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutrašnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona. To je naš posao i naša stvar", napomenuo je Komšić.

Prema rečima Komšića, Hrvatska zloupotrebljava članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

"To što Zagreb zloupotrebljava ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je po meni odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini", naglasio je on, navodi Klix.ba.

Kako je kazao, što se više bude istrajavalo u tome, "naš odgovor će biti sve čvršći".

"Drago mi je da imamo podršku za takav stav, a ne za stav nakon posete Zagrebu da ovde treba otvarati pregovore između dva naroda. Postoje institucije države koje su ovlašćene po ustavu i zakonu", dodao je Komšić.

Ponovio je da će se o unutrašnjim pitanjima odlučivati u Bosni i Hercegovini, a ne u, kako je izjavio, Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu ili Vašingtonu. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu juče je došao u Bosnu i Hercegovinu gde se najpre sreo sa reisom Huseinom Kavazovićem, visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, a danas sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa