Region

Džaferović tvrdi da Turska ima stabilizujuću ulogu na Balkanu: "Prijatelj koji pruža podršku, a ne traži ništa od BiH"

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

20:26

Džaferović tvrdi da Turska ima stabilizujuću ulogu na Balkanu: "Prijatelj koji pruža podršku, a ne traži ništa od BiH"
Džaferović tvrdi da Turska ima stabilizujuću ulogu na Balkanu: "Prijatelj koji pruža podršku, a ne traži ništa od BiH" - Copyright TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da Turska ima stabilizujuću ulogu na području celog Balkana i da je jedini prijatelj koji pruža podršku, a ne traži ništa od BiH.

"Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i sve reforme koje smo sproveli, a protivi se bilo kakvim blokadama", izjavio je Džaferović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom u Sarajevu i istakao da Turska podržava "evropski i NATO put BiH".

Džaferović je rekao da je njegov stav o trilateralnom sastanku Turske, Srbije i BiH poznat.

"Znate da imamo dve trilaterale, jedna je Turska, BiH i Srbija, druga je Turska, Hrvatska i BiH. Ja sam za to da se uvek razgovara. Poslednji put smo 2019. godine imali treilateralni sastanak u Beogradu i verujem da ćemo imati novi trilateralni sastanak do kraja godine", rekao je Džaferović, prenosi Srna.

On je podsetio da će 23. juna biti održan sastanak Evropskog saveta i delegacija zemalja zapadnog Balkana na kome će se "donositi odluke o kandidatskom statusu BiH u EU", koji bi, kako je ocenio, BiH trebalo da dobije.

Član predsedništva BiH Željko Komšić rekao je posle sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova da Čavušoglu "ne podržava ono što radi Zagreb".

"Niko ovde nema problem da se održi trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH. Što se tiče odnosa Zagreba i Beograda, o tome smo razgovarali", naveo je Komšić.

On je dodao da je, kada je reč o unutrašnjim pitanjima BiH i izmenama izbornog zakona, "parlamentarna skupština BiH mesto gde se o tome raspravlja, a ne Zagreb, ili Ankara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa