Evropa

Čavušoglu: Turska neće dopustiti porast napetosti u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

18:42

Čavušoglu: Turska neće dopustiti porast napetosti u BiH
Čavušoglu: Turska neće dopustiti porast napetosti u BiH - Copyright AP/ Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Sarajevu da Ankara neće dopustiti novi porast napetosti u Bosni i Hercegovini, i podržao ideju da se održi sastanak predstavnika Hrvatske, Turske, Srbije i BiH kako bi se očuvala stabilnost BIH.

"Mi smo spremni da pružimo podršku za dobrobit, stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine i učestvovaćemo u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama. Mi neprekidno podstičemo sve strane u BiH u tom pravcu", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora sa svojom koleginicom iz BiH Biserom Turković, prenela je Hina.

Ideju da se oživi inicijativa o sastanku četiri strane izneo je tokom ovonedeljne posete Ankari srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu regionalne stabilnosti i zato ne možemo da dozvolimo nove napetosti u BiH. Svi bi trebalo odgovorno da se ponašaju", poručio je Čavušoglu.

Dodik je predložio da u razgovorima o stabilizaciji prilika u BiH učestvuju predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Aleksandar Vučića, ali i trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH.

"Turska će podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kom formatu samo ako su s tim formatom saglasni svi akteri političkog života u vašoj zemlji", rekao je Čavušoglu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa