Region

Požar koji je izbio iznad Herceg Novog pod kontrolom, vatrogasci i dalje na terenu

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

19:33

Požar koji je izbio iznad Herceg Novog pod kontrolom, vatrogasci i dalje na terenu
Ilustracija - Copyright Ap/Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višesatne borbe sa vatrom i vetrom, vatrogasna ekipa Herceg Novog, uz pomoć kolega iz Kotora i Tivta, uspela je da stavi pod kontrolu požar na Žvinjama.

"Imamo za sada dovoljno kamiona, vode. Gasi se stalno, za sada je sve pod kontrolom... Najvažnije je da ni ljudstvo niti objekti nisu za sada ugroženi", rekao je dežurni smene u Službi zaštite i spasavanja Ðuro Cvjetković za Novski portal. Vatrogasci su, kazao je, i dalje na terenu, ali je grad bezbedan.

Prema rečima Zlatka Ćirovića, komandira vatrogasne jedinice, požar je verovatno uzrokovan nesmotrenim paljenjem zelenog rastinja. On je tokom dana naveo da je vetar sve vreme otežavao posao vatrogascima.

"Kuće su u prvom trenutku bile ugrožene. Naš je veliki uspeh je što smo odbili požar od kuća i radimo na tome da požar lokalizujemo sa više strana", rekao je Ćirković. Struja u tom delu hercegnovske opštine je isključena, a dim se vidi iz celog grada.

Pomoć u gašenju požara ponudile su odmah Srbija i Hrvatska, rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i dodao da je ovo ministarstvo sve vreme u piripravnosti.

"Službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje su na terenu. Ministarstvo odbrane je stavilo na raspolaganje svoje vazduhoplove, dok je sa našim partnerima iz Hrvatske predsednik opštine (Herceg Novi) Stevan Katić obavio razgovor i ponuđena je pomoć ukoliko zatreba intervencija iz vazduha", rekao je Adžić i dodao da je situacija znatno bolja nego što je jutros bila.

Ovo je za crnogorske medije tokom dana potvrdio i sam Katić i dodao je da je Hrvatska najavila da je izvesno da će poslati kanadere. Kako je za Radio Crne Gore rekao, jedan deo ove opštine zahvatio požar zbog, pre svega neodgovornošću pojedinaca koji su nešto zapalili, a vetar je onda proširio plamen.

"Bilo je ugroženo nekoliko kuća. Brzom reakcijom vatrogasaca odbijen je požar, kada je u pitanju naseljeno mesto, brzo bi trebalo da bude lokalizovan. Pomogle su odmah kolege iz Kotora i Tivta", rekao je Katić. Dodao je da je na vezi sa načelnikom opštine Konavle Božom Lasićem i spremni su, kazao je, da pošalju kanadere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa