Region

Bundestag izglasao: Nemačka šalje 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru misije EUFOR

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

15:57

Bundestag izglasao: Nemačka šalje 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru misije EUFOR
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački Bundestag prihvatio je predlog Vlade da u BiH u okviru misije EUFOR Altea pošalje 50 nemačkih vojnika.

Od 617 prisutnih "za" je glasalo njih 516, "protiv" je bilo 98, a troje je bilo uzdržano, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Za ovaj predlog glasali su Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali, koji čine nemačku vladu, te opozicioni Demohrišćani, dok su protiv bili Levica i desničarska Alternativa za Nemačku.

Istovremeno, stranke su prihvatile i predlog SPD, odnosno preporuku Vladi Nemačke kojom se, između ostalog, traži da se u BiH ukine koncept konstitutivnih naroda i uvede princip jedan čovek jedan glas.

Iako je ova preporuka usvojena, politika zvaničnog Berlina neće se promeniti i taj predlog neće imati veći uticaj na dešavanja u BiH, pišu Nezavisne novine, te navode da je moguć odlučniji kurs Vlade Nemačke prema rukovodstvu RS, ali da na nivou EU i dalje ne postoji saglasnost u vezi sa eventualnim uvođenjem sankcija.

Govornici iz Socijaldemokrata, Zelenih, Liberala i Demohrišćana osudili su "secesionističku politiku Milorada Dodika", srpskog člana Predsedništva i ustvrdili da na njega utiče Vladimir Putin, predsednik Rusije, koji, kako tvrde, želi da destabilizuje Zapadni Balkan u kontekstu rata u Ukrajini.

Oni su podržali mandat Kristijana Šmita, visokog predstavnika koga u RS ne priznaju i založili se da BiH što pre dobije status kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, levičari i desničari su smatrali da Nemačka ne treba da šalje svoje vojnike u BiH, te da treba da se drži tradicionalne politike Nemačke vojnog nemešanja u događaje u inostranstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa