Region

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore: Vlada ne može opet da glasa o Temeljnom ugovoru

Komentari

Autor: Fonet

09/07/2022

-

23:48

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore: Vlada ne može opet da glasa o Temeljnom ugovoru
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore: Vlada ne može opet da glasa o Temeljnom ugovoru - Copyright Prinstscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore podržala je Predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i o tom tekstu ne može se dva puta glasati, kazao je televiziji Vijesti ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.


"Premijer je juče najavio da je već od ponedeljka spreman da sedne sa svima i da razgovara, ali o dokumentu koji je usvojen ne može se više glasati. Moglo bi, možda, o nekom drugom", rekao je Adžić.

On svoj stav objašnjava time da propisi koji regulišu rad Vlade ne poznaju kvalifikovanu većinu za odlučivanje, kao što je to slučaj sa Skupštinom, kada se zahteva dvotrećinska ili tropetinska većina prilikom glasanja o nekim pitanjima.

"Ostalo je otvoreno pitanje u ovom političkom kontekstu da li je stvar dogovora da se takve odluke donose kvalifikovanom većinom, ali Vlada ne poznaje donošenje odluka kvalifikovanom većinom, jer to nije dogovoreno, kao što je to slučaj sa Skupštinom" rekao je Adžić.

On je istakao da je glasao za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, iako je imao nedoumice oko teksta preambule, kojom se, između ostalog, priznaje prisutnost Hrišćanske crkve na prostoru Crne Gore od 1220. godine.

"Mislim da je preambula mogla da bude značajno drugačija, ali želim da poručim građanima da ona nema pravno dejstvo, što je najbitnije", rekao je Adžić.

On je demntovao navode da je policiji ovakvim ugovorom onemogućeno da preduzima mere iz svoje nadležnosti u verskim objektima SPC, bez prethodnog odobrenja crkvenih vlasti.

"To je manipulacija, jer pripadnici Uprave policije mogu ulaziti u bilo koji objekat, a ne samo verski, ukoliko se u njemu vrši krivično delo, ako se sprečava krivično delo ili se hapsi neko ko je počinio krivično delo", objasnio je Adžić.

Zbog usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC, DPS, SDP i SD su najavili pad vlade, ali njihovi glasovi nisu dovoljni da se vladi izglasa nepoverenje u parlamentu i to je nemoguće uraditi bez podrške Demokratskog fronta ili Demokrata.

Demokratski front je pohvalio izglasavanje Temeljnog ugovora, tako da se ne očekuje njihova podrška, a Demokrate kažu da neće iznositi stav dok inicijativa ne bude zvanično pokrenuta, ali su nagovestili da se ta stranka i institucionalno i vaninstitucionalno zalaže za nove izbore.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa