Region

Ejup Ganić i ostali optuženi negirali krivicu u predmetu Dobrovoljačka

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

15:46

Ejup Ganić i ostali optuženi negirali krivicu u predmetu Dobrovoljačka
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački političar Ejup Ganić i još devet optuženih u predmetu "Dobrovoljačka" izjasnili su se danas da nisu krivi u vezi sa događajima od 3. maja 1992, kada su, prema optužnici, naredili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika JNA i civila u sarajevskoj ulici koja se tada zvala Dobrovoljačka.

Napadnuta kolona je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila.

Oni se terete i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Osim Ganića, optužnica za ista dela terti i Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške.

Podsetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici podiglo je krajem aprila ove godine, nakon istrage koja je drugi put otvorena 2018. godine.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici prethodno je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo zbog sumnje da je počinjen ratni zločin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa