Region

Sančez: Španija podržava BiH na evropskom putu, neophodne brže reforme

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

15:29

Sančez: Španija podržava BiH na evropskom putu, neophodne brže reforme
Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas u Sarajevu da Španija pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, te pozvao na sprovođenje reformi koje bi taj proces ojačale.

Sančez je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH pozvao političare u toj zemlji da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni, jer, kako je rekao, sve političke snage u EU žele deblokadu političkih procesa u BiH i njenu stabilizaciju, prenosi portal Kliks.

On je naglasio da je najpre potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU insistira, kao i obezbediti demokratsko sprovođenje predstojećih izbora.

Španski premijer je istakao da je u Sarajevo došao kako bi pružio podršku jačanju demokratije, i napomenuo da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u EU.

On je ocenio da u BiH treba smanjiti napetost i retoriku podela, vratiti se odlučivanju u institucijama, imati u vidu interes građana za boljim životom i naći dobra rešenja za otvorena pitanja, što će, kako je rekao, uvek imati podršku međunarodne zajednice.

Španski premijer je posetu Zapadnom Balkanu započeo juče u Beogradu, a osim Sarajeva, planirana je poseta Podgorici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa