Politika

Vučić: Podrška Španije na putu ka EU bez traženja dlake u jajetu, Sančez: Mi smo uz Srbiju kada je reč o Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/07/2022

-

20:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao na zajedničkoj konferecniji za novinare posle sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom da Madrid podržava Srbiju na putu ka EU bez traženja dlake u jajetu i bez dodatnih uslova. Zahvalio je španskoj vladi na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pedro Sančez je istakao da Španija podržava Srbiju kada je reč o Kosovu, da će uvek biti za razgovor ali da bez svake sumnje uvek mora da se poštuje teritorijalni integritet.

Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan i srećan što prvi put u srpskoj istoriji može da ugosti šefa španske vlade u Srbiji. 

"Bila je privilegija, zadovoljstvo i čast danas razgovarati sa gospodinom Sančezom“, rekao je predsednik Srbije i istakao: “Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto". 

Vučić je rekao da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata", poručio je on. 

Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije. 

"Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate", najavio je on.

Vučić je rekao i da su razgovarali o evropskom putu Srbije. "Zahvalan sam Sančezu i španskoj vladi na kontinuiranoj, konstantnoj i podršci bez traženja dlake u jajetu ili dodatnih uslova za Srbiju”, rekao je Vučić.

Naveo je da je je Španija iskreni prijatelj, koji uvek podržava Srbiju na EU putu, i da se to oseća na svakoj konferenciji, sastanku i samitu u Briselu.

"Razgovarali smo o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio sam se premijeru Španije na podršci međunarodnom javnom pravu", rekao je Vučić.

Naveo je da je premijera Sančeza upoznao sa tokom dijaloga u Briselu, dodajući da Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Dodao je da nije verovao, kada je u februaru boravio u Madridu, da će španski premijer doći u posetu Srbiji: "Ja to čujem od mnogih drugih, pa ne urade, ali on jeste. I posle kratkog vrema je došao u posetu Srbiji".

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Vučić je rekao i da su analizirali situaciju u Ukrajini, razmenili viđenja o tom pitanju, te da je Sančezu objasnio poziciju Srbije, formalno-pravnu i suštinsku.

"Analizirali smo predstojeću jesen i zimu", rekao je Vučić i saopštio vest da je unutrašnja analiza pokazala da Srbija u prvih sedam meseci nema deficit, što ne znači da ga neće imati s obzirom na krizu.

"Zbog krize smo obojica zabrinuti, različiti su uslovi u kojima živimo u razlozi za zabrinutost, ali saglasni smo da bi sigurno bilo najbolje da se rat okonča, i da se vratimo normalnom životu. Ovako smo u kriznom menadžmentu, i gledamo kako da preživimo", rekao je Vučić.

On je Sančeza zamolio da još jednom prenese molbu špankom kralju Filipu VI da poseti Stbiju. Dodao je i da je prijateljstvo Španije i Srbije istinski veliko.

“Vi ste kreirali istoriju, za nas je ovo istorijska poseta. Znamo da smo mala zemlja, ali sam siguran da ovde možete da iskoristite prilike za svoju zemlju i građane. Možete u Srbiji da se osećate kao kod kuće”, rekao je Vučić.

Sančez: Srbiju i Španiju vezuju mnoge stvari

Španski premijer Pedro Sančez poručio je da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova, i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvreniteata, za koji se zalažu obe države.

Sančez je uz to dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju na putu evropskih integracija.

"Španija i Srbija jesu zemlje prijatelji odavno, vezuju nas mnoge stvari, kao potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suvrenitet naših država", istakao je Sančez.

Naglasio je da zato Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i poručio da će Španija uvek biti uz Srbiju u odbrani tih principa. Sančez je dodao da se Španija zalaže da razgovorom treba rešiti probleme između dve strane, ali da se svakako mora poštovati teritorijalni integritet.

Podsetio je da je Srbija na evropskom putu još od 2002. godine i poručio da Beograd uvek može da računa na podršku Španije.

"Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo", istakao je Sančez.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Kaže da je poboljšana trgovina između dve zemlje u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.

"Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju", naveo je španski premijer i dodao da će zbog toga u oktobru u Beogradu biti organizovan srpsko-španski poslovni forum.

Sančez o Nikoli Jokiću

Pedro Sančez je istakao da su i on i Vučić veliki fanovi košarke i da je u razgovoru sa Vučićem izrazio divljenje prema srpskom košarkašu Nikoli Jokiću. 

Kazao je da će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje. Zahvalio je predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu i dodao da će preneti njegove pozdrave kralju Španije.

Sančez je rekao da njegov put po zemljama Zapadnog Balkana predstavlja obećanje Španije regionu da će biti deo Evrope i istakao da Zapadni Balkan i jeste deo Evrope i blizak bez obzira na geografsku udaljenost.

"Konflikt u Ukrajini doneo veliku patnju"

Kaže da je u februaru pred rat u Ukrajini Vučić u razgovoru sa njim u Španiji rekao da postoji velika verovatnoća da će početi konflikt, što se i dogodilo.

Sančez je rekao da je oružani konflikt u Evropi doneo veliku patnju građanima u Ukrajini.

"I ja i predsednik Vučić želimo da se mir uspostavi", istakao je Sančez.

Kazao je da je taj rat uticao da se povećaju cene energenata zbog čega građani imaju probleme, kao i da postoje problemi sa prehrambenim proizvodima zbog žitarica.

"Ovo je ključna poruka za Vladu Srbije: Rat je podstakao jedno razmišljanje - šta je to Evropa i ko su to Evropljani", poručio je on.

Dodaje da je EU otvorila novo poglavlje proširenja i otvorila vrata za zemlja na istoku Evrope, ali na Zpadnom Balkanu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"I dalje podržavamo ovaj proces pristupanja, jer ste vi deo Evrope i težite da postanete deo naše zajednice i da zajedno delimo naš prosperitet", naveo je on.

"Dragi prijatelji, hvala što ste nas primili. Nastavićemo da sarađujemo, naročito tokom predsedništva Španije EU u drugom semestru naredne godine i nastavićemo da radimo tako intenzivno kao i do sada zarad dobrobiti naše dve zemlje, za mir i veliku evropsku familiju čiji smo svi deo", poručio je Sančez.

Komentari (0)

Srbija