UŽIVO

Varnice zbog Temeljnog ugovora: DPS podneo inicijativu za smenu vlade, hladna poruka Demokrata Abazoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG, Vijesti

03/08/2022

-

10:56

Varnice zbog Temeljnog ugovora: DPS podneo inicijativu za smenu vlade, hladna poruka Demokrata Abazoviću
Varnice zbog Temeljnog ugovora: DPS podneo inicijativu za smenu vlade, hladna poruka Demokrata Abazoviću - Copyright Prinstscreen YouTube/ Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Decenijska polemika o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve ušla je u svoju poslednju fazu, a uzavrelu političku raspravu o ovom dokumentu koja je kulminirala i pretnjama o rušenju vlade Dritana Abazovića, danas je zaključilo potpisivanje dokumenta u Podgorici. Potpis na Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve danas su stavili crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije. Sam čin potpisivanja, međutim, samo je vratio na sto najavu DPS-a Mila Đukanovića da će pokrenuti proces izglasavanje nepoverenja Vladi Dritana Abazovića. DPS je taj predlog danas popodne i podneo. 

Odmah po dolasku patrijarha Porfitija u Podgoricu, ispred Vile Gorica, gde su se sastali predstavnici dve strane, okupili su se građani koji se protive potpisivanju. Nakon potpisivanja najavljeno je i održavanje sednice Vlade Crne Gore, na kojoj su razmenjene optužbe i iznete pretnje o rušenju vlade. 

Wikipedia.org/Rasho, Tanjug/Rade Prelić

 

U LIVE blogu Euronews Srbija pratite dešavanja u Podgorici nakon potpisivanja Temeljnog ugovora iz minuta u minut. 

16.02 DPS podneo Predlog za glasanje o nepoverenju Vladi

Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali su u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepoverenju crnogorskoj Vladi. Na kraju obrazloženja predloga je zaključeno da je, zbog svega navedenog, a u nameri da se zaštitite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepoverenja nepoverenja Vladi CG bilo neophodno.

15.38 Poruka Demokrata za Abazovića i URA

U svom saopštenju Demokrate su se osvrnule i na smenu Alekse Bečića sa mesta predsednika skupštine i uoči formiranja nove manjiske vlade. U poslaničkom klubu Demokrata smatraju da je aktuelna Vlada doživela "potpuni politički krah", a kako navode o "daljim procesima" opredeliće se kada za to dođe vreme. Premijer Abazović je, kako su naveli, izgubio poverenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji.

"Demokratska Crna Gora je pre mesec dana zaključcima na sednici Predsjedništva dala šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom od 30. avgusta uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čoveka koji je izgubio poverenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Međutim, na naš korektan pristup odgovoreno je blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda na Ustavnom odboru, odbijanjem zahteva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog saveta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem nelegitimnog premijera na premijerskom satu da nema nameru da podnese ostavku i na kraju jučerašnjom izjavom gospodina Jokovića da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi", navode oni.

"Demokratska Crna Gora je primila k znanju navedena postupanja i stavove. Sa žaljenjem konstatujemo da je na ovakav način odgovoreno na naš korektan pristup za razrešenje teške i duboke krize u kojoj se zemlja nalazi, a svakako Predsjedništvo Demokrata će saglasno svemu navedenom i onome što bude poznato u narednom periodu, kada za to dođe vrijeme, zauzimati stavove o daljim procesima", zaključuje se u saopštenju. 

15.20 Nastavak sukoba na relaciji Abazović - Krivokapić, ko preti "skidanjem glave"?

Premijer Dritan Abazović poručio je danas na sednici Vlade tokom polemike sa ministrom Krivokapićem da treba da požure oni "koji hoće da ga skrate za glavu", jer će u suprotnom ubrzo završiti u zatvoru. On, međutim, nije precizirao ko preti da će "pasti glave".

"Recite kolegi (Rašku Konjeviću) koji je danas odsutan - onome što je rekao da će pre no što uradi nešto što je već uradio jedan službenik visokopozicioniran u sektoru bezbednosti, da će pasti mnoge glave, da požuri. Jer ako ne padne glava, oni će odgovarati pred zakonom. Poručite mu. On nek nastavi da finansira vašu propagandu, nikakav problem. Ali pošto je tu poruku poslao da će pre toga da padnu glave, što se mene tiče, s obzirom da sam prvotargetovani, nek požuri. Ako se to ne desi, onda će se desiti suprotno i završiće tamo gde mu je mesto. To je to", rekao je Abazović.

Krivokapić je odbacio premijerove tvrdnje, nazvavši ih podmetanjem.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je čuo poruku Abazovića, rekavši da se radi o uznemirujućim optužbama. Pozvao je Specijalno tužilaštvo da reaguje.

15.01 Demokrate pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora

Demokratska Crna Gora pozdravila je današnje potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Podsećaju da su i prethodnih godina govorili da im je prihvatljiv svaki sadržaj ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te su još pre mesec dana pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dve strane.

"Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljenja tačka na ono što je u najvećoj meri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmenjenog Zakona o slobodi verosipovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja. Temeljni ugovor kao formalno-pravno pitanje se nepotrebno izdizalo i zloupotrevljava u političke svrhe sa različitih strana, što je suprotno očekivanjima građana da to donese potrebnu ravnopravnost i bolju zaštitu verskih sloboda, a ne političke poene bilo kome", saopštili su iz Kluba poslanika Demokrata.

Kazali su i da je dobro da je to pitanje "apsolutno završeno i da više ne može biti na stolu".

 

14.28 Šta je Krivokapić govorio pre nego što je napustio sednicu

Euronews Srbija

14.25 Miloš Bešić za Euronews Srbija: DPS nema većinu za rušenje vlade

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je za Euronews Srbija rekao je da nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sledi politička nestabilnost, a onda verovatno i vanredni izbori. Govoreći o najavi Demokratkse partije socijalista da će pokrenuti inicijativu za smenu Vlade, on kaže da ta partija nema potrebnu većinu za rušenje Vlade.

"Jednostano, stara većina koja je poržavala vladu Zdravka Krivokapiča jeste za potpisivanje Temeljnog ugovora i to jeste većina sa jednim pslanikom više, ali dovoljna da se potpiše. DPS može da uskrati podršku, ali neće pasti vlada", kazao je Bešić. 

Euronews TV

13.59 SDP: Sutra da se preda incijativa za pad Vlade

Socijaldemokratska partija pozvala je da se već sutra preda inicijativa za pad Vlade i sruši premijer koji je "kao niko pre njega obrukao Crnu Goru".

Ugovor će, prema rečima generalnog sekretara te partije Ivana Vujovića, veoma brzo biti oglašen neustavnim zbog toga što je "neustavan, nezakonit, falsifikatorski i antidržavni".

13.13 Ministar Krivokapić napustio sednicu Vlade

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić napustio je sednicu Vlade. On je najavio na početku da će izaći čim kaže šta ima o Temeljnom ugovoru.

Prinstscreen YouTube/Vlada Crne Gore

 

12.41 Nižu se reakcije na potpisivanje Temeljnog ugovora 

Euronews Srbija

12.39 Uzavrela polemika na sednici Vlade Crne Gore

Na sednici Vlade Crne Gore, prilikom rasprave o tački dnevnog reda koja se tiče evropskih integracija Crne Gore, došlo je do rasprave između ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića i premijera Dritana Abazovića povodom potpisivanja Temeljnog ugovora.

Ministar Krivokapić je rekao da "nije dobar dan, dan koji nas je udaljio od Evropske unije", nakon što je citirao interni dokument iz Brisela u kojem se navodi da je zbog Temeljnog ugovora Nacrt izveštaja Evropske komisije Crnoj Gori prilično negativan.

"Ovo nije bio ni lep ni primeren način. Nije lepo da vam na upad dođe bilo ko u kuću i da ga počastite. Nemate vi pravo da nešto ratifikujete, ratifikuje Skupština Crne Gore i time kršite Ustav", rekao je Krivokapić obraćajući se premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću.

On je rekao da mu je "žao što je 43. Vlada propustila priliku da završi sledeću fazu ka EU".

Na ove konstatacije, premijer Abazović koji je potpisao Temeljni ugovor, odgovorio je da je danas "tužan dan za sve ni koji žele da žive u prošlosti, a lep za one koji žele da teme iz prošlosti zatvore na demokratski način". On je naglasio da "postoje okupatori-kriminalci" koji državu drže kao taoci, navodeći da se bore protiv njih.

"I zbog kojih mi već nismo u EU", dodajući da je takva propaganda posledica aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova.

Sednicu Vlade Crne Gore možete pratiti uživo: 

12.28 Demokratski front podržao potpisivanje Temeljnog ugovora

Demokratski front pozdravio je potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, objavljeno je na na Fejsbuk stranici.

"Ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama. Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vernike u Crnoj Gori",navodi se u saopštenju.

12.01 Patrijarh Porfirije posle potpisivanja Temeljnog ugovora: To je bilo potrebno Crnoj Gori i SPC 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i SPC. Rekao je da Crna Gora uvek može biti, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze.

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

Tanjug

 

11.40 Može li DPS da sruši vladu na Temeljnom ugovoru: Vešović za Euronews Srbija

Novinar iz Podgorice Marko Vešović rekao je za Euronews Srbija da su potpisivanjem ugovora između SPC i Crne Gore odnosi potpuno zaokuženi i da samo ostaju neka pitanja poput imovinskih, koji se i inače vode, bez obzira na ovaj dogovor. Ipak, navodi, ovo će dovesti do političkih posledica.

"Ono što mora da se kaže, ovo će proizvesti ozbiljne političke posledice. DPS je najavio inicijativu za obaranje vlade i pozvao opoziciju da to podrži, deo koji nije u vladi. Nisam siguran da će dobiti potrebnu većinu. Premijer je upozoren od DPS-a da će mu se ovo desiti, on je u ovo ušao svesan toga šta ga čeka. Ipak, ako samo Temeljni ugovor bude povod, teško ga će Demokrate i DF zbog toga podržati predlog za glasanje o nepoverenju Vladi. Stvarno ne verujem da Vlada može pasti zbog Temeljnog ugovora, ali može biti možda drugih optužbi.", rekao je Vešović za Euronews Srbija.

Detaljnije pogledajte u video prilogu: 

Euronews

11.37 Oglasio se i SNP: Ispunili smo svoj glavni prioritet

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

"Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da smo ispunili svoj glavni prioritet koji smo postavili prilikom ulaska u 43. Vladu", saopštili su, između ostalog, oni.

11.35 Pogledajte "Kocku" Miloša Milića: Prve reakcije na potpisivanje Temeljnog ugovora 

Euronews Srbija

11.34 Šta je Abazović rekao nakon potpisivanja Temeljnog ugovora

Premijer Crne Dritan Abazović rekao je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora u Podgorici da se tim činom šalju poruke mira i tolencije i da mu je velika čast što je proces završen.

"Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", kazao je Abazović. Opširnije u posebnoj vesti

Tanjug

11.29 Patrijarh Porfirije na Instagramu o potpisivanju Temeljnog ugovora

11.25 Odgovor URA na najave o rušenju vlade: Neće imati većinu

Najave nekih partija koje podržavaju Vladu Crne Gore da će pokrenuti proces izglasavanja nepoverenja ne zabrinjavaju, poručili su iz Građanskog pokreta URA.

"Za izglasavanje nepoverenja Vladi neće imati većinu jer verujemo da će se Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način odrediti prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu", naveli su oni na svom Tviter nalogu.

Oni su pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i "rešavanje ovog decenijskog pitanja kojem je neosnovano pridat ogroman značaj".

11.17 Pogledajte fotogarfije sa potpisivanja Temeljnog ugovora

11.14 Abazović na Tviteru: Jedno važno pitanje stavljeno ad acta

"Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana!", napisao je na Tviteru crnogorski premijer nakon potpisivanja Temeljnog ugovora. 

11.08 Kakva je računica DPS

Protiv aktuelne vlade Dritana Abazovića jasne stavove i ranije, a i danas nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, izneli su DPS i Socijaldemokratska partija. One, međutim, u parlamentu nemaju dovoljno poslanika da izglasaju nepoverenje. Uz glasove partija manjina i opozicionih Socijaldemokrata (SD), za usvajanje inicijative potreban im je makar jedan glas među Demokratama, Demokratskom frontu ili nekom od njihovih koalicionih partnera sa izborne liste. Sa glasovima SD, SDP i DPS, to je ukupno 35 poslanika, dok je za izglasavanje u Skupštini potreban najmanje 41 poslanik.

"Ako Vlada bude usvojila sadašnji predlog temeljnog ugovora, izgubiće većinu, odnosno podršku 35 do 37 poslanika od 46 koji su glasali vladu, jer se politički ne slažu sa ovim tekstom. Ova Vlada je izgubila legitimitet", rekao je ranije ministar Raško Konjević.

11.05 Oštre poruke i iz SD: Vlada mora pasti

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora oglasile su se i Socijaldemokrate (SD), koje su takođe poručile da "aktulena vlada Crne Gore mora pasti".

"Ukriveno, sramno, iza blind vrata i džipova, kako se uostalom potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje, uz to sa lažnom informacijom od premijera da danas nije potpisivanje, danas je potpisan tzv. Temeljni ugovor i zato izdajnička Vlada mora pasti! Makar sad, ako već do sad, iz nama nepoznatih razloga, nije. Odavno smo upozoravali na ovaj scenario, kao i činjenicu da je Vlada trebalo da ode mnogo ranije, pre nego joj se dala mogućnost za ovakav razvoj događaja. A pod time podrazumevamo tajnu izradu i tajno potpisivanje akta koji unosi toliko nemira i od tolike je važnosti za smirivanje tenzija u ovom društvu".

10.50 DPS najavio rušenje Vlade

Demokratska partija socijalista koju predvodi predsednik Crne Gore Milo Đukanović objavila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

"Prema ranijoj najavi, DPSCG će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.  Inicijativa je otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore". 

Oni su, međutim, najavili i da će suspendovati Temeljni ugovor.

"Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade", navodi se na Tviteru DPS-a.

10.46 Policija blokirala prilaz vili Gorica, protest zbog potpisivanja Temeljnog Ugovora

Ispred vile Gorica, kako prenose podgoričke Vijesti, okupili su se protivnici potpisivanja Temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaze vili. 

Inače, Vlada Crne Gore nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se pre potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

10.36 Zakazana sednica Vlade

U Podgorici danas će biti održana sednica Vlade Crne Gora, koju će biti direktno prenošena na zvaničnom Ju tjub kanalu vlade. Sednica je, objavljeno je na sajtu vlade, zakazana za 11 sati.

Sednica vlade uslediće nakon još zvanično nepotvrđene informacije da je u Podgorici danas potpisan Temeljni ugovor između države i Srpske pravoslavne crkve.

10.21 Protesti ispred Vile Gorica

Nekoliko desetina građana protestuje u blizini Vile Gorica protiv potpisivanja temeljnog ugovora, prenele su Vijesti. Policija je blokirala prilaz Vili.

Građanski aktivista Alelsandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica da je Abazović danas pokazao da vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način.

10.11 Potpisan Temeljni ugovor

Premijer Crne Gore Dritan Abazović objavio je danas da je potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Abazović je na Telegramu objavio i fotografiju sa potpisivanja temeljnog ugovora, na kojoj se vide patrijarh srpski Porfirije i Abazović dok potpisuju ugovor. Šta sadrži Temeljni ugovor pročitajte u posebnom tekstu.

Šta piše u Temeljnom ugovoru

Temeljni ugovor sa SPC od 2012. do danas imao je više verzija, a prvu je napisao upravo mitropolit crnogorsko-primorski Amfiohije, ali ono što je bio sadržaj ugovora javnost nikada nije saznala.

Jedina verzija Temeljnog ugovora koja je dospela u javnost je ona koju je aktuelna Vlada Crne Gore objavila 28. juna ove godine.

U objavljenoj verziji, ugovor ima 20 članova, a državu Crnu Goru predstavlja Vlada Crne Gore, SPC Sveti Arhijerejski Sinod.

Obe potpisnice su se obavezale da su, svaka u svom polju delovanja, nezavisne i samostalne i obavezuju se da će u međusobnim odnosima u potpunosti poštovati to načelo.

Naglašava se da država Crna Gora priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta i u skladu sa svojim Ustavom garantuje Crkvi i njenim crkveno-pravnim licima (eparhijama, crkvenim opštinama, manastirima, zadužbinama, samostalnim ustanovama i fondovima i, prema crkvenoj nameni, pojedinim hramovima) vršenje javnopravnih ovlašćenja u Crnoj Gori u skladu sa pravoslavnim kanonskim pravom i Ustavom SPC. 

Navodi se da država garantuje Crkvi nepovredivost prava svojine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima i prostorima u njenom vlasništvu u skladu sa pravnim poretkom države.

"Država se obavezuje da, u skladu sa sopstvenim pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i njihovih crkveno-pravnih lica kojima pripadaju", piše u tekstu.

Predviđeno je da će se u slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu države, a na kojima pravo svojine ima Crkva, primenjenjivati odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

"Nadležna crkvena vlast ima pravo da samostalno uređuje njenu unutrašnju organizaciju i da osniva, menja, ukida ili priznaje crkveno-pravna lica prema odredbama pravoslavnog kanonskog prava i Ustava SPC", navodi se u tekstu.

Država jemči Crkvi, crkveno-pravnim licima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima, slobodu održavanja duhovnih i administrativnih veza, saglasno pravoslavnom kanonskom pravu i Ustavu SPC i to sa svojim najvišim crkvenim telima, sa drugim pomesnim pravoslavnim crkvama, kao i sa verskim zajednicama.

"Sveti Arhijerejski Sabor SPC je kao najviša crkvena vlast isključivo nadležan za izbor, hirotoniju i postavljenje arhijereja u eparhijama u Crnoj Gori, kao i za osnivanje, mijenjanje i ukidanje eparhija u skladu sa pravoslavnim kanonskim pravom i Ustavom SPC", navodi se u tekstu.

Ukazuje se da samo zbog izuzetnih razloga i sa izričitim pristankom crkvenih vlasti ti objekti i prostori mogu biti korišćeni u druge svrhe.

U tim objektima i prostorima državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, "osim u slučajevima kada to nalažu razlozi hitnosti zaštite života i zdravlja ljudi".

"Prilikom održavanja bogosluženja ili verskih obreda na javnim mjestima i otvorenim prostorima (litije, hodočašća i slični crkveni obredi), nadležne crkvene vlasti će blagovremeno obavestiti državne organe koji će osigurati javni red i bezbednost ljudi i imovine", napominje se u tekstu.
Neradni dani za pravoslavne hrišćane

Kao neradni dani za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori predviđene su nedelje i verski praznici: Badnji dan, Božić i Sabor Presvete Bogorodice, Veliki Petak, Vaskrsni Ponedeljak i Prvi dan Krsne slave.

Ugovorne strane su saglasne da će zaposlenima kod poslodavca omogućiti u skladu sa aktima poslodavca korišćenje odmora u toku radnog vremena na verske praznike: Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski, radi učestvovanja u verskom obredu.

Restitucija pokretnih i nepokretnih crkvenih dobara, oduzetih ili nacionalizovanih bez pravične naknade biće izvršena u skladu sa zakonom koji će uređivati materiju restitucije u Crnoj Gori, uz prethodni dogovor sa nadležnim crkvenim vlastima.

Ugovorne strane su saglasne da je to pitanje potrebno regulisati u razumnom roku, dok će nepokretnu i pokretnu imovinu koja treba da bude vraćena Crkvi u vlasništvo ili za koju će država obezbediti pravičnu naknadu, utvrdiće Mešovita komisija sastavljena od predstavnika strana ugovornica.

Crkva ima pravo da gradi hramove i crkvene objekte, kao i da proširuje i preuređuje postojeće, a nadležne vlasti Crne Gore će prihvatiti predlog ako nema objektivnih razloga koji su protivni javnom interesu, dodaje se u tekstu. 

Komentari (0)

Evropa