Region

Abazović: Verujem da smo danas stavili tačku na izazov koji je stajao pred nama, poslate poruke mira i tolerancije

Komentari

Autor: Vijesti

03/08/2022

-

11:33

Abazović: Verujem da smo danas stavili tačku na izazov koji je stajao pred nama, poslate poruke mira i tolerancije
Abazović: Verujem da smo danas stavili tačku na izazov koji je stajao pred nama, poslate poruke mira i tolerancije - Copyright TV Hram

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Dritan Abazović rekao je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora u Podgorici da se tim činom šalju poruke mira i tolencije i da mu je velika čast što je proces završen.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vrrskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli", rekao je Abazović, prenele su Vijesti.

Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje".

"Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", kazao je Abazović

Rekao je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

"Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva", dodao je Abazović.

Snimak potpisivanja Temeljnog ugovora objavljen je i na Instagram profilu patrijarha Porfirija.

Kako se navodi, ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, Preosvećene Gospode Episkopa sremskog Vasilija, zvorničko-tuzlanskog Fotija i Episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda Arhimandrita Nektarija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa