Region

Dodik: NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2022

-

20:00

Dodik: NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta
Dodik: NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mere za nju, pa tako ni od NATO-a, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da NATO nema nikakvu ulogu u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dodik je, reagujući na prepisku ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, ocenio za Srnu da je očigledno reč o još jednoj zloupotrebi.

On je istakao da Turkovićeva nema nikakva ovlašćenja u oblasti odbrane, ni na spoljnom, ni na unutrašnjem planu, te da je jedino nadležno mesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima Predsedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno.

"To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da osigura da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno", ukazao je Dodik.

Dodik je ocenio da bi to i sam Stoltenberg trebalo da zna. "A, ako ne zna, onda je nemušto uvučen u prepisku oko toga", rekao je Dodik.

On je ukazao i da učešće ministra odbrane u Savetu ministara Sifeta Podžića ranije u nekim konsultacijama ne znači odluku BiH.

"I u tom pogledu apsolutno dolazi do ignorisanja organa BiH", rekao je Dodik i naglasio da zato čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH, koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

Dodik je istakao da BiH nije tražila nikakve dodatne mere, niti u njoj postoji maligni uticaj o kojem oni govore.

"Postoji uticaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije u nikakvom ugovornom odnosu sa NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos sa Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije tačno", naglasio je Dodik.

On je pojasnio da pokušaji da se to ponavlja, bez obzira na konkretnu situaciju na terenu, apsolutno ide samo u smeru toga da se ta situacija nametne, što, kako je ponovio, nije moguće.

"Predsedništvo BiH je utvrdilo Plan reformi, i to je jedina kontakt-tačka sa NATO-om. NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", ponovio je Dodik.

On je ocenio da je očigledno da NATO, na ovaj način, to ugrožava. Srpski član Predsedništva BiH je istakao da i ako postoji neki uticaj, onda je to uticaj, i to dosta maligni, kolektivnog Zapada, koji je, kako je rekao, umesto da sprovodi Dejton, ruši Dejton i ustavni poredak BiH.

Dodik je odbio bilo kakvu mogućnost da pismo Turkovićeve generalnom sekretaru NATO-a ima zvanični karakter, jer je reč o, kako kaže, nezvaničnoj osobi koja je sebi dala za pravo da komunicira u ime muslimana u BiH.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je u pismu Turkovićevoj da će NATO "nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima radi očuvanja stabilnosti i promocije reformi u BiH", saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara.

Stoltenberg je, u odgovoru Turkovićevoj na pismo u kojem ga je "upoznala o izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu", napomenuo da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te funkcionalnost institucija.

Komentari (0)

Evropa