Region

Nezavisni sindikat policije o zločinu na Cetinju: Policija postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

19:26

Nezavisni sindikat policije o zločinu na Cetinju: Policija postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima
Tanjug/AP/Risto Božović - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Policijski službenici su, u tragičnom događaju na Cetinju 12. avgusta, postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, saopšteno je danas iz Nezavisnog sindikata policije Crne Gore i pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude.

"Naslušali smo se prethodnih dana raznih analitičara, NVO aktivista, stratega, stručnjaka 'opšte prakse' koji se prosto utrkuju ko će naći više zamerki na rad policije i reagovanje prilikom tragičnog događaja na Cetinju", naveli su.

Kako su saopštili, ako je bilo propusta, svakako ih treba utvrditi, pažljivo analizirati i sprečiti njihovo ponavljanje.

"Osuđivati policiju unapred, bez dokaza i pre zvanične istrage, može biti samo zlonamerno i tendenciozno", poručili su.

Prema njihovim rečima, iz do sada raspoloživih činjenica koje je prezentovala Uprava policije, jasno je da su policijski službenici tog dana postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja imaju.

"Da biste uopšte govorili o poslu policajca, njegovoj težini, odgovornosti i opasnosti koju nosi prvo treba da 'obujete cipele' tog policajca“, kažu iz Nezavisnog sindikata policije.

Iz Sindikata su kazali da je lako iz udobne fotelje kritikovati, davati mišljenja i instrukcije i da su mnogo puta policajci za državu i njene građane "postavili glavu tamo gde drugi ne bi nogu", prenela je Mina.

"I dalje će biti tako i mi ne bežimo od odgovornosti. Uvek i svuda gde bude trebalo građani mogu da računaju na zaštitu policijskih službenika. I to građani znaju, a nama je to najvažnije", naveli su iz Sindikata.

Oni su podsetili da već dugo upozoravaju na vrlo loše stanje sredstava i opreme, da nedostaje zaštitna oprema, da je materijalni status policijskog službenika poražavajući, ali, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova CG, Vlada i drugi donosioci odluka nisu imali sluha za to.

"Podrška je godinama samo deklarativna, a status policije sve gori i gori. Da li je vreme da nas neko čuje", upitali su iz Sindikata.

Oni smatraju da "hrabra i nesebična reakcija kolega iz Odeljenja bezbednosti Cetinje zaslužuje poštovanje i duboki naklon".

"Ići direktno na puščanu cev nije nimalo lako, ali to neki ne žele da priznaju, ili prosto neće jer im to nije interes“, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude, i da svi zajedno sačekaju rezultate zvanične istrage, dodajući da će tek nakon toga, imajući sve činjenice, moći da se napravi ozbiljna analiza čitavog događaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa