Region

Demokratski front i još šest stranaka podnelo inicijativu za smenu Vlade, traže sednicu 2. septembra

Komentari

Autor: Vijesti

17/08/2022

-

17:00

Demokratski front i još šest stranaka podnelo inicijativu za smenu Vlade, traže sednicu 2. septembra
Demokratski front i još šest stranaka podnelo inicijativu za smenu Vlade, traže sednicu 2. septembra - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Demokratskog fronta i još šest stranaka opozicije podneli su danas parlamentu predlog za razrešenje predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Ðurović i da se na istoj sednici, 2. septembra, glasa o nepoverenju vladi premijera Dritana Abazovića.

Predloge parlamentu su podneli poslanici DF, Pokret za promjene, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

U obrazloženju inicijative za smenu Ðurović navodi se da je osnovna obaveza šefa parlametna da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakoni i Poslovnik Skupštine, a da je predsedavanje Ðurović obeležilo “kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine”.

Ističu da je nedopustivo da onaj ko je zadužen da se stara o doslednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dijalog o deblokadi institucija u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore.

"Takođe, ona je na sednici Saveta za odbranu i bezbednost svojim glasom presudno uticala da se smeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore", piše u obrazloženju, prenose Vijesti.

U obrazloženju z aizglasavanje nepoverenj avladi navodi se da je u kontinuitetu pokazivala nemoć da se odbrani od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je dovelo do međusobnog nepoverenja i teških obračuna unutrar same Vlade.

"To je izazvalo nesigurnost i ekstremizaciju prilika u Crnoj Gori. U tako nezdravom ambijentu došlo je do toga da najviši funkcioneri Vlade jedni druge nazivaju fašistima i mafijašima", navodi se u predlogu.

Dodaju da "umesto proklamovanih ciljeva, zapisanih u premijerovom ekspozeu, dobili smo medusobna trvenja, gubitak funkcionalnog kapaciteta Vlade i produbljivanje ekonomske krize".

"Vlada nije izgradila atmosferu poverenja, nije pokrenula široki politički dijalog, a time nije aflrmisala dogovor političkih subjekata, što je za posledicu imalo nastavak blokade u radu Sudskog savjeta i Ustavnog suda. Ovim je došlo do zaustavljanja reformi u sudstvu, čime je u sadašnjem vremenu značajno usporena borba protiv organlzovanog kriminala i korupcije, a što je najvažniji preduslov za nastavak evropskih integracija", navodi se.

U obrazloženju su optužili Vladu da je sprovodila revanšizam, a da je sa druge strane imala više izuzetno spornih kadrovskih postavljenja na veoma značajne rukovodne pozicije u sistemu izvršne vlasti.

"Takođe, konstituenti izvršne vlasti svojim glasom ili svojim političkim postupcima omogućili su procesuiranje i usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorlijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, kojim je naneta nemerljiva šteta Zeti i građanima Zete, bez konsultacije i dogovora sa stanovnicima Zete, sa namerom da na štetu Zete onemoguce Zećanima da biraju i budu birani u Glavnom gradu Podgorica. Zbog svega navedenog podnosimo inicijativu za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore", navodi se u predlogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa