Region

Novi incident u Albaniji: Uhapšeno četvoro Čeha zbog fotografisanja vojne fabrike

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

15:49

Novi incident u Albaniji: Uhapšeno četvoro Čeha zbog fotografisanja vojne fabrike
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albansko ministarstvo odbrane objavilo je danas da je pritvorilo četiri osobe češke nacionalosti jer su fotografisali vojnu fabriku kod grada Poličan.

"Oko 8.40 jutros, u jednom od tunela fabrike Poličan, primećena je kretnja četiri neidentifikovane osobe. Istog trenutka, vojna policija je u saradnji sa državnom policijom zatvorila ulaze u tunel i nakon pretrage uhvatila dva muškarca iz Češke. Nedaleko odatle uhvatili su i njihove partnerke, dve žene, takođe češke nacionalnosti. Oni su odvedeni u pritvor i vrši se njihova provera", navelo je ministarstvo, a preneo albanski portal "A2".

Ovaj incident se desio jedan dan nakon što su tri osobe uhapšene prilikom pokušaja ulaska u vojnu fabriku u gradu Gramši.

Uhapšeni Rusi i Ukrajinac rekli da su fotoreporteri

Nakon jučerašnjeg pokušaja da uđu u vojni objekat uhapšeno je dvoje ruskih državljana i jedan ukrajinski, koji su danas na saslušanju rekli da su fotoreporteri koji imaju blog, gde postavljaju fotografije nekadašnjih baza Sovjetskog saveza.

Uhapšeni su Svetlana Timofejeva (33), Mihail Zorin (23) i još jedan mladić sa ukrajinskim pasošem, nakon incidenta u vojnoj fabrici u gradu Gramšiju, preneo je "Albanijan dejli njuz".

Oni su istražnim organima rekli da uglavnom fotografišu napuštene vojne objekte, a kao dokaz, ponudili su fotografije raznih bunkera i tunela, kao i fabrika, napuštenih kasarni.

Kako je juče preneo Euronews Albanija u fabrici oružja Gramšit oko 17.40 dogodio se incinent kada je na prostoru fabrike primećeno nedozvoljeno kretanje nepoznate osobe koja je pokušala da načini fotografije.

Navodi se da su oficiri koji su bili na straži najpre osobu upozorili da stane, ali je lice pokušalo da pobegne. Zahvaljujući brzoj reakciji dvojice službenika, osoba je brzo uhašena, ali je upotrebila himikaliju u vidu spreja i pokušala da pobegne.

Kako piše Euronews, čini se da ova dva hapšenja nisu povezana, uprkos tome što se Gramši i Poličan nalaze u istoj oblasti južne Albanije i udaljeni su samo 90 kilometara.

Vojna fabrika Gramš otvorena je 1962. za proizvodnju licenciranih kopija pušaka AK-47 Kalašnjikov.

Nakon pada komunizma 1990. godine, obustavila je proizvodnju i umesto toga počela da rastavlja stare kalašnjikove i drugo malokalibarsko oružje. Takođe popravlja i drugo vojno oružje.

Postrojenje se trenutno testira za konverziju za proizvodnju metaka NATO kalibra 5,56 mm, preneli su domaći mediji.

Fabrika u Poličanu je ranije proizvodila i kalašnjikove, a sada proizvodi municiju kalibra 7,62 mm. Puške i pištolji proizvedeni u bivšem Sovjetskom Savezu i njegovim satelitskim državama, kao što su AK-47 i Tokarev, obično se proizvode u ovom kalibru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa