Region

Dodik: Srbija bi trebalo više da se uključi u rešavanje problema u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

19:50

Dodik: Srbija bi trebalo više da se uključi u rešavanje problema u BiH
Dodik: Srbija bi trebalo više da se uključi u rešavanje problema u BiH - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da stranka SDA, tvrdnjom da Bosnu i Hercegovinu destabilizuju susedi Srbija i Hrvatska, poručuje da su problem BiH Srbi i Hrvati, odnosno njihovo postojanje u BiH uopšte.

"Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rešavanje problema u BiH, jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, što joj daje za pravo da o svim pitanjima koja se tiču ugovora reaguje. Zahtev zapadnim zemljama, kao garantima Dejtonskog sporazuma, da se sprovedu i podrže reforme u BiH je poruka da Srbe i Hrvate ne treba pitati ni za šta i da je dogovor muslimana i zapadnih država dovoljan", naglasio je Dodik u razgovoru za Srnu.

SDA je ranije saopštila da Srbija i Hrvatska ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum i da pomažu "svoje satelite" u BiH, kao i da zbog toga Zapad treba da reaguje.

Dodik je istakao da je SDA prenebregla činjenicu da je i Ruska Federacija, takođe, garant sporazuma na kojem počiva BiH.

"Insistiranje na jačanju državnih institucija, kako ih zove SDA, i istovremeno poštovanje Dejtonskog sporazuma je šizofrena politika ove muslimanske partije koja nikada od 1995. nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH, što je glavna prepreka funkcionisanju BiH kakva je uspostavljena 1995. godine", rekao je Dodik.

On je naglasio da u Republici Srpskoj živi oko 16 odsto građana koji nisu Srbi, dok u FBiH živi oko dva odsto Srba, što je za njega jasan pokazatelj i sigurnosti za povratnike i uvažavanje njihovih prava.

"Što se tiče pitanja granice za Srbe i Hrvate tu nema nista sporno, ali kočnica u rešavanju tog problema je kod muslimana. SDA bi za početak trebalo da jasno kaže da BiH ne vide kao muslimansku zemlju, da poštuju slovo Dejtona, da uvažavaju činjenicu da su Srbi i Hrvati takođe konstitutivni narodi, da sa tim narodima otvore pošten dijalog, a ne da sa međunarodnom zajednicom pregovaraju i rešenja nameću drugim narodima", naveo je Dodik.

On je poručio da je BiH moguća samo ako će funkcionisati na slovu Dejtonskog sporazuma i tu i takvu BiH prihvata Republika Srpska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa