Region

Nova rampa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju - oštra reakcija Rame, Zaev: Ispunili smo sve uslove

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

15:15

Nova rampa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju - oštra reakcija Rame, Zaev: Ispunili smo sve uslove
Nova rampa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju - oštra reakcija Rame, Zaev: Ispunili smo sve uslove - Copyright EPA/VAIOS CHASIALIS, profimedia, Tanjug/AP /Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je ponovo odlučila da ne otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji. 

Ovakvu odluku danas su na zajedničkoj konferenciji za medije u Skoplju kritikovali premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama uz ocenu da EU ima problem i da još jednom nije uspela da donese pravu odluku - da započne pregovore sa te dve zemlje. Oni su poručili Briselu da mora da pronađe rešenje.  

Otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom koči veto Bugarske zbog spora oko jezika i istorije. Time je kažnjena i Albanija jer članice EU zahtevaju da se dve zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije.

"Nije bilo moguće dogovoriti odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadamo se da ćemo to postići tokom predsedavanja Slovenije", izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarijas nakon jučerašnjeg sastanka Saveta za opšte poslove pri Savetu Evrope u Luksemburgu.

Bugarska je pozvala Severnu Makedoniju da preduzme izvesne korake koji se odnose na međusobna jezička i istorijska pitanja, jer kako tvrdi zvanična Sofija, nepreduzimanjem ovih koraka, Severna Makedonija krši Sporazum o dobrosusedstvu.

Veto Sofije za Skoplje i pohvale za Tiranu

Blokadom Severne Makedonije je, takođe, kažnjena Albanija, jer članice EU zahtevaju da se dve zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije.

U obrazloženju bugarskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Sofija ponovo potvrdila svoj stav o evropskoj perspektivi Republike Severne Makedonije.

"Bugarska nastavlja istraživačke konsultacije sa Skopljem u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedstvu. Tome pristupamo konstruktivno i u dobroj nameri, ali očekujemo da Republika Severna Makedonija u praksi počne da sprovodi obaveze preuzete na visokom nivou 17. juna . 2021. godine u Sofiji, što će nam omogućiti da se krećemo u pozitivnom smeru", rekao je zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Rumen Aleksandrov koji je predstavljao Bugarsku na Savetu za opšte poslove.

Pod time se, kako dodaje, podrazumeva eksplicitno odricanje Republike Severne Makedonije od teritorijalnih, manjinskih i istorijskih pretenzija na Bugarsku, promena natpisa na spomenicima koji podstiču mržnju prema Bugarskoj u Severnoj Makedoniji i aktiviranje procesa rehabilitacije žrtava jugoslovenskog komunizma.

"Bez obzira na naš bilateralni dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom, Bugarska insistira da primena susedskog sporazuma od strane Republike Severne Makedonije bude uključena među uslove u budućem pregovaračkom okviru za pristupanje Skoplja EU", navodi se u saopštenju Aleksandrova.

Bugarska je, takođe, pohvalila postignuća Albanije u procesu reformi i potvrdila svoju podršku usvajanju pregovaračkog okvira za tu zemlju.

"Problem izazvala sama EU"

Premijeri dve zemlje danas su na zajedničkoj konferenciji za medije u Skoplju kritikovali ovu odluku. 

Premijer Severne Makedonije je ocenio da je EU ponovo razočarala time što opet nije zakazala prvu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Brisel nam je poručio da EU nije uspela da nađe način da da obezbedi zasluženu integraciju Zapadnog Balkana. E, to je problem. To što 26 zemalja članica EU ne uspevaju da spreče blokadu jedne zemlje članice. To je problem Evrope koji je izazvala sama EU", naveo je Zaev.  

On je ponovio da je Severna Makedonija ispunila sve ulove za početak pregovora za članstvo što su potvrdili Evropska komisija i 26 od 27 zemalja članica.

"Severna Makedonija neguje evropske vrednosti, pokazuje evropske manire, političku volju i dobrodušne odnose neophodne za ekonomski prosperitet i bolji standard za građane", rekao je Zaev.

"Mi smo Evropljani i bez Unije"

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da EU mora da shvati da je problem u njima.

"Mi smo Evropljani bez EU. Mi smo Evropa, ne EU. Okruženi smo granicama EU, ali još nismo u toj zajednici. Ali oni ne mogu da nam kažu da smo pogrešili. Oni moraju da shvate da je problem u njima", rekao je Rama na Ekonomskom forumu u Skoplju, prenosi portal Albanian post.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da on i Zaev nemaju nikave razlike i dodao da je EU još jednom propustila da donese pravu odluku, ali i da će napredak produžiti i da neće zavisiti samo od odnosa EU prema regionu. 

"Šta god da se desi, šta god bude odlučeno u Briselu, mi ćemo ostati posvećeni jačanju ekonomije da bismo popravili blalagostanje naših maroda i da sačuvamo naše dostojanstvo", rekao je Rama .

"Crvene linije"

Bugarska zahteva da Severna Makedonija, koja je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. godine, prizna bugarsko poreklo makedonskog jezika i nacije.

"Naš identitet, makedonski jezik, makedonski identitet su za nas sveti, kao i za svaku (drugu) zemlju", rekao je svojevremeno Zaev postavljajući "crvene linije".

"O našem makedonskom jeziku i makedonskom identitetu se ne može pregovarati", podvukao je tada.

Zaev je rekao da je Prespanski sporazum, koji su Grčka i Severna Makedonija postigle 2018. godine, da bi rešile spor oko imena države i olakšali pregovore o pridruživanju, primer spremnosti njegove zemlje da se uključi u diplomatiju. Tim sporazumom Skoplje i Grčka su rešili višegodišnji spor oko imena a nekadašnja Makedonija promenila je ime u Republika Severna Makedonija.

Komentari (0)

Evropa