Region

Dodik: Preneću Putinu da su se Zapadnjaci raspojasali u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

07:44

Dodik: Preneću Putinu da su se Zapadnjaci raspojasali u BiH
Dodik: Preneću Putinu da su se Zapadnjaci raspojasali u BiH - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Muslimani u Bosni i Hercegovini pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi sproveli davno zacrtane ciljeve da u BiH nema entiteta, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom dokumenta Stranke demokratske akcije u kom pozivaju SAD, Britance i EU da intervenišu u Bosni.

U tom smislu, a u kontekstu njegove posete Moskvi narednog meseca, Dodik je najavio da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneti da su se "Zapadnjaci raspojasali u BiH" i da misle da je to njihova kuća.

Dodik je za Sputnjik kazao da su Bošnjacima upravo zemlje koje sad pozivaju da intervenišu bile sve vreme saveznici, a da to nikad nije bila Rusija, iako je ona, kako je rekao, formalno-pravno garant Dejtonskog sporazuma.

Bošnjaci žele BiH za sebe, tvrdi Dodik i kaže da je na sceni "izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način", a zato su im, tvrdi, podrška uvek bili Amerikanci i Britanci, dok je izvršilac bila EU.

S Putinom će, kaže, razgovarati i o ekonomskoj saradnji i preneće mu šta zapadnjaci rade u BiH, posebno pomenuvši opstrukcije određenih razvojnih projekata, u kojima "Bošnjacima pomažu stranci i visoki predstavnik".

"U okolnostima u kojima se događa problem s Ukrajinom, zapadnjaci su se ovde do te mere raspojasali da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihova kuća i da ovde mogu čeprkati i raditi što žele", rekao je Dodik.

Upitan šta može da učini Srbija, kaže da Srbi bilo gde, i ovde, i na severu Kosova, i u Beogradu, nemaju nikakvog razloga da veruju zapadnjacima.

"Naravno, mi političari moramo da saradujemo, ali tim „ponudama Danajaca" apsolutno se ne treba zanositi. Raduje me da vidim odlučnost naših ljudi na Kosovu, odlučnost državnih organa Srbije. A Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike. I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku odbrane naših interesa. Zato sam zahvalan Vučiću šo je onako eksplicitno rekao da se kolone neće desiti i da će to sprečiti", kazao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa