Region

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv Džaferovića, tvrdi da je zloupotrebio položaj u Predsedništvu BiH

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

13:28

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv Džaferovića, tvrdi da je zloupotrebio položaj u Predsedništvu BiH
Dodik podneo krivičnu prijavu protiv Džaferovića, tvrdi da je zloupotrebio položaj u Predsedništvu BiH - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je na Tviteru da je danas podneo Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva Šefika Džaferovića jer je samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke te najviše državne institucije učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu Predsedništva BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Prijava je podnesena protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH zloupotrebio svoj službeni položaj i ovlašćenja u nameri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsedništva BiH.

"Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom - u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je used nezakonitog i neovlaštenog delovanja DŽaferovića, Republika Srpska sprečena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike",navedeno je, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Najavio blokadu svih projekata za Federaciju BiH

Srpski predstavnici na nivou BiH blokiraće sve projekte u FBiH, dok se ne omogući realizacija projekata za Republiku Srpsku, rekao je Dodik, nakon što je na današnjoj sednici odbijeno svih pet njegovih predloga.

On je rekao da bošnjački i Hrvatski član Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, vode antisrpsku politiku i istakao da se time nanosi ozbiljna šteta Republici Srpskoj. "To je maligno ponašanje Sarajeva", rekao je Dodik i dodao da oni rade protiv interesa BiH.

"Na današnjoj sednici Predsedništva sam predložio pet tačaka dnevnog reda od kojih nije usvojena nijedna, što govori o odnosu drugih članova Predsedništva prema Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Napomenuo je da je prvu tačku predložio smenu bošnjačkog člana Džaferovića. zbog lažnog predstavljanja i kršenja Ustava i Poslovnika Predsedništva.

"Smatram da DŽaferović nije dostojan da predstavlja BiH, jer ne predstavlja stavove BiH, već lične i stavove njegove stranke SDA, čime krši, opet kažem, krš Poslovnik i Ustav", kazao je Dodik.

Dodik je istakao da je predložio zaključak da se podnese krivična prijava protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje i da se zatraži njegov odlazak iz zemlje.

Istakao je da je tražio da se BiH pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, koja predviđa pojednostavljenu proceduru dobijanja radnih dozvola i dodao da je bio zagovornik ove inicijative, koju druga dva člana nisu podržala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa