Region

Pupovac i Žigmanov potpisali Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

10:27

Pupovac i Žigmanov potpisali Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

U Golubiću Obrovačkom, povodom održavanja 15. naučnog skupa "Srpsko - hrvatski odnosi", parafirana je Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (DSHV).

U Deklaraciji se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji obavezuju da će, polazeći od specifičnosti dvieju zajednica u svrhu zajedničkog interesa i boljeg međusobnog razumevanja, raditi na uzajamnoj podršci i boljim odnosima između dveju država s ciljem još tešnjeg povezivanja Hrvatske i Srbije.

"Saglasni smo da zajedno radimo na boljim odnosima dva naroda, kako u naše dve države, tako i na širem prostoru, te da sarađujemo u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa. Saglasni smo da radimo na planu stvaranja uslova za bolji život i zaštitu prava, kako svoje, tako i druge partnerske zajednice. Obavezujemo se na unapređenje dosadašnje saradnje na svim oblastima društvenog, političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života na korist naših zajednica i država u kojima živimo", stoji u Deklaraciji.

Takođe se podstiče da se države u kojima žive, umesto obnavljanja sukoba, podstaknu na saradnju u cilju prosperiteta svih građana što podrazumeva rešavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica.

"To takođe podrazumeva doslednu primenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnim obavezama, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma", piše u Deklaraciji.

Politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije osuđuju svaki oblik ispoljavanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno onih koje predstavljaju.

U Deklaraciji posebno naglašavaju, da kao manjine u obe države, upozoravaju na činjenicu da svaki akt pretnje ili agresije većine prema njima kao manjini dovodi u opasnost zajednicu u onoj drugoj državi.

Dodali su i da podstiču svaki oblik obeštećenja žrtava ratnih sukoba i pristup uskraćenim pravima svakog od njih, kao i njihovih porodica, te pravo na nepristranu i otvorenu saradnju vezano za suđenje za ratne zločine i pitanja nestalih lica, bez obzira jesu li hrvatske ili srpske nacionalnosti, stoji u Deklaraciji koja je potpisana i na hrvatskom i na srpskom jeziku, kao i na ćirilici i na latinici.

"Prava Srba u Hrvatskoj ne mogu biti nevažna komponenta. Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo nužnost suradnje i pozovemo dvije zemlje da krenu u tom smeru. Na osnovu tog programa dobićemo konkretne oblike i političkih odnosa Srbije i Hrvatske - kazao je Pupovac juče nakon parafiranja Deklaracije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa