Region

Zbog nezakonite penzije Ranku Krivokapiću, kažnjena službenica crnogorskog PIO fonda

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

14:41

Zbog nezakonite penzije Ranku Krivokapiću, kažnjena službenica crnogorskog PIO fonda
Zbog nezakonite penzije Ranku Krivokapiću, kažnjena službenica crnogorskog PIO fonda - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj nezakonite dodele penzije Ranku Krivokapiću, nekadašnjem predsedniku parlamenta i aktuelnom ministru spoljnih poslova, za sada je okončan tako što je samo postupajuća službenica - načelnica za ino osiguranja Snežana Lazović zbog teške povrede radne obaveze disciplinski kažnjena sa umanjenjem plate za 40 odsto u periodu o šest meseci.

Rešenjem o penzionisanju Krivokapića, prvo od 4. decembra 2020. godine utvrđena je njegova penzija na 1.479 evra, a zatim novim rešenjem od 15. decembra 2020. na 1.934 evra. Njemu je tada pravo na penziju priznato na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, koji je uvećavao iznose penzije za visoke državne službenike, ali je taj član Ustavni sud ukinuo u aprilu 2017. godine.

Krivokapiću je tada Fond PIO priznao ovo pravo jer je zahtev za penzionisanje navodno predao Ministarstvu rada i socijalnog staranja 29. novembra 2016. godine.

Fond PIO je nakon vođenja drugostepenog postupka u avgustu prošle godine ukinuo rešenje o penzionisanju uz zahtev da Krivokapić vrati osam primljenih penzija od po 1.934 evra, odnosno ukupno skoro 16.000 evra. Krivokapić je uložio žalbu Upravnom sudu, kod kojeg je postupak još u toku.

Lazović je u svojoj izjavi disciplinskoj komisiji navela da je nesporno da je pri odlučivanju napravila grešku u korist Krivokapića na taj način što je zanemarila pravne posledice odluke Ustavnog suda, o čemu, kako je rekla nije bila upoznata. Ona je više puta navela da je za odlučivanje rešavanja i potpisivanje ovog rešenja ovlastila tadašnja direktorica Jadranka Milošević (DPS), koja je imala potpuni uvid u taj predmet.

Milošević je sa pozicije direktorke smenjena u junu 2021. godine, a zatim je prestao i radni odnos u Fondu PIO, zbog čega protiv nje mogao biti vođen disciplinski postupak, pišu podgoričke Vijesti.

Službenicu Lazović je, inače, u disciplinskom postupku zastupao advokat Nikola Martinović, koji je i advokat Ranka Krivokapića u sporu protiv Fonda PIO.

Ranko Krivokapić je zahtev za penzionisanje, prema izvodima iz dokumentacije, predao Ministarstvu rada i socijalnog staranja 29. novembra 2016. godine na ime tadašnjeg državnog sekretara Nikole Dedeića, funkcionera DPS-a.

Istog dana je Dedeić odlukom Vlade postavljen za zamenika generalnog sekretara Vlade. Kako zahtev nije bio naslovljen na Ministarstvo već na osobu, službenici Ministarstva ga nisu otvarali niti su ga slali Dedeiću na novu funkciju. Taj zahtev je navodno otkriven tek u novembru 2020. kada se Ministarstvu ponovo obratio Krivokapić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa