Region

Dodik u Rumuniji donirao srpskoj školi i crkvi 100.000 evra

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

17:05

Dodik u Rumuniji donirao srpskoj školi i crkvi 100.000 evra
Dodik u Rumuniji donirao srpskoj školi i crkvi 100.000 evra - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Temišvaru sa predstavnicima Srba i predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjenom Krstićem.

Dodik je donirao 100.000 evra tamošnjoj školi, crkvi i Savezu Srba, rekao je predsednik Saveza Ognjen Krstić.

"Čast i zadovoljstvo je što nas je posetio veliki čovek, koji misli o svom narodu u Rumuniji. Po dobrom običaju naš gost imao je konkretan predlog, a što se često ovde ne događa nama Srbima. Zahvalni smo na ovoj donaciji", rekao je Krstić.

Zahvalan je kako kaže Rumuniji na korektnom i dobrom odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini.

"Važno da naša zajednica ima dobar položaj i snažnije ćemo nastaviti da pružamo podršku i pomoć afirmisanju nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta i očuvanju obrazovanja i srpskog jezika", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

U znak zahvalnosti, Dodiku je uručena zahvalnica i pročitana pesma. Dodik je istakao da Srbi u Rumuniji čuvaju svoj nacionalni identitet i ponosni su i zagledani u Republiku Srpsku i Srbiju. Najavio je da će u Republici Srpskoj biti organizovani Dani Srba iz Rumunije.

On je naveo i da će u Republici Srpskoj biti pokrenuta inicijativa da se svim Srbima iz Rumunije, koji se identifikuju sa Srpskom, izda nacionalna identifikaciona kartica. Srpski član Predsedništva BiH posetio je danas i Eparhiju temišvarsku i sabornu crkvu u tom gradu. Dodik se upisao u knjigu utisaka Eparhije temišvarske.

"Republika Srpska i Srbija da kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu"

Tokom svoje posete Rumuniji Dodik je najavio da će pokrenuti inicijativu da Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu za, kako je kazao, sve naše ljude koji se identifikuju s Republikom Srpskom na bilo koji način.

"Pokrenuću inicijativu da Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu za sve naše ljude koji se identifikuju s Republikom Srpskom na bilo koji način, da se smatraju domaćim i da imaju sva moguća prava na školovanje, zdravstvo, otvaranje firmi, objekata", napisao je Dodik na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa