Region

"Stara" većina potpisala sporazum, formiraće novu Vladu Crne Gore

Komentari

Autor: RTCG, Vijesti

02/09/2022

-

13:28

"Stara" većina potpisala sporazum, formiraće novu Vladu Crne Gore
"Stara" većina potpisala sporazum, formiraće novu Vladu Crne Gore - Copyright Facebook.com/printscreen/Demokratski front

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka predstavnika "stare" većine". Ovaj dogovor važiće samo ukoliko ne bude održana današnja sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je trebalo da se nađe inicijativa za smenu predsednice parlamenta Danijele Đurović.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić kazao je da sve što je dogovoreno na sastanku stare parlamentarne većine i potpisano pada u vodu ukoliko se danas održi sednica Skupštine i bude smenjena predsednica parlamenta Danijela Đurović.

“Desilo se da smo, koristeći dobru atmosferu, pronalazeći sve zajedničko koje nas je spajalo i u izborima 2020. godine podsećajući se na vremena borbe protiv režima Mila Đukanovića, danas smo u prelepoj atmosferi uspeli da se dogovorimo. Preuzeli smo neke obaveze koje nisu sastavni deo ovog političkog sporazuma i narednih dana krećemo u razgovore da definišemo druge elemente. Tu prevashodno mislim na izbor novog skupštinskog rukovodstva. Ovo je dobra prilika da obavestimo predsednika Crne Gore i međunarodnu javnost da postoji parlamentarna većina i da smo postigli dogovor”, rekao je Mandić.

"Princip koji prihvatamo je da ne tražimo ništa drugo osim onoga što nam je narod dao i ne želimo da u dogovore budu uključene strukture koje nisu dobile podršku građana", dodaje Mandić

Principi saradnje partija stare parlamentarne većine bazirali bi se na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima 2020, a ciljevi bi ostali borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast.

Nova vlada ostala bi posvećena evropskim integracijama. To se navodi u predlogu sporazuma koji je dostavio Demokratski front, a o kome se razgovaralo na sastanku, pišu Vijesti. Bio je sporan deo koji se tiče smene predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović.

U predlogu sporazuma u koji su Vijesti imale uvid navodi se da su neki od ciljeva eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima. Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, sprovešče izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.

Takođe, navodi se da će Vlada intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominantno na socioekonomsim temama.
Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog saveta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnog saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza. Takođe, Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identiteska pitanja koja dele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Inicijativu za sastanak uputio je u sredu jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić ističući da je taj savez "spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru", uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza.

Sastanak je trajao duže od predviđenog, pa je sednica Skupštine koja je bila zakazana za podne, počela sa gotovo tri sata zakašnjenja. Nova vlada zameniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa