Region

Istraživanje pokazalo: Afera u INI oborila rejting HDZ-a, Plenkovića i Vlade Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

13:47

Istraživanje pokazalo: Afera u INI oborila rejting HDZ-a, Plenkovića i Vlade Hrvatske
Istraživanje pokazalo: Afera u INI oborila rejting HDZ-a, Plenkovića i Vlade Hrvatske - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Afera u nacionalnoj hrvatskoj naftnoj kompaniji INA oborila je rejting vladajućeg HDZ i premijera Andreja Plenkovića, pokazalo je najnovije mesečno istraživanje RTL u saradnji s Promocijom plus.

Prema istraživanju sprovedenom između 1. i 3. septembra, posle hapšenja petorke zbog pljačke u INI među kojima su dvoje bili članovi vladajcuheg HDZ, ako bi danas bili izbora ova stranka bi i dalje bila relativno pobednik, ali sa čak tri postotna poena manjom podrškom (24,1 odsto) u odnosu na avgusta kada podrška iznosila 27,1 odsto.

To je, navodi se, najveći međumesečni pad HDZ-a otkako ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković.

Najuticajnija opoziciona SDP na aferi INA nije profitirala i ima podršku gotovo identičnu kao u avgustu 16,6 posto u odnsu na 16,1 posto prošlog meseca. Na trećem mestu je platforma Možemo sa podrškom od 10,6 posto, kao u avgustu.

Na vrhu liste sa najvećom podrškom je i dalje predsednik Zoran Milanović, koji u septembru ima 0.4 postotnih poena manje (16,4 u odnosu na avgust (16,8 posto). Rejtin premijera Plenković je zbog afere u INI pao sa 16 odsto u avgustu, na 15 odsto u septembru.

Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa podrškom od 4,8 posto, što je blagi rast u odnosu na avgust, kada je imaopodršku od 4,6 posto.

Listu negativnih tradicionalno predvode čelnici države. Negativna percepcija premijeru Plenkoviću porasla je za čak tri postotna poena (septembar 29,2 posto - avgust 26,7 posto), a predsedniku Zoranu Milanoviću negativna percepcija je smanjena za čak devet postotnih poena (sptembar 13,7 posto - avgust 22,5 posto). Čvrsto treće mesto najnegativnijih drži lider Srpskog narodnog vijeća i poslanik SDS S Milorad Pupovac sa 4,9 posto u septembru i 5,4 posto u avgustu.

Milanovićev Pantovačak je u istom istraživanju ocenjen čvrstom trojkom (2,77) u odnosu na avgust kada je ocena bila 2,74, dok je vlada premijera Plenkovića ocenjena najnižom ocenom do sada u mandatu 2,15 u odnosu na avgust kada je ocena bila 2,31. Sa dvojkom je ocenjen i rad sabora.

Poslanik opozicione HSS: Ovo je početak kraja HDZ-a

Hrvatski poslanik opozicione Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je danas da sve stranke opozicije smatraju da je pljačka INE, nacionalne naftne kompanije, kako kaže, "početak kraja (vladajuće) HDZ" i da svi normalni ljudi u Hrvatskoj smatraju da ova pljačka zahteva vanrednu akciju parlamenta.

"Odgovor opozicionih stranaka je da sazvati sednicu sabora gde bi pokazali da je stanje u Hrvatskoj takvo da se preko ovoga ne može preći, da to nije samo jedna u nizu afera, da je to mega afera nakon koje u Hrvatskoj ništa neće biti isto”, rekao je Beljak za zagrebačku N1 tv.

Ističe da je cela opozicija uverena da je, kako navodi, ovo početak kraja HDZ-a. Na vanrednu sednicu su, dodao je, dobrodošli i poslanici HDZ-a, ali veruje da se neće pojaviti.

“HDZ nije politička stranka, to je kriminalna grupa koja je okupirala sve segmente društva. Da bi pobedili takvu kriminalnu organizaciju, mafiju, potrebno je da se svi ujedine i to govorim dugo godina i mislim da je sada svima jasno da samo ujedinjeni možemo maknuti HDZ”, rekao je Beljak.

Ističe da “hrvatska demokratija i hrvatska država ne mogu živeti dok postoji HDZ i dok se nazivaju strankom”.

“HDZ niti je hrvatska niti je demokratska, možda je jedino zajednica. Nisu politička opcija koja bi želela dobro Hrvatskoj”, rekao je Beljak, dodajući da su okupirali sve segmente društva.

Prema njegovim rečima afera u INI je odbranjiva, a osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića, da je deo novca već vraćen u državni budžet i upitao:

“Kako mogu biti vraćeni novci bez pravosnažne presude? To je i laiku jasno da je nemoguće. Očito se premijer pogubio u toj aferi, očito ga je teško potresla....".

Dodao je i da su sve afere u poslednjih šest - sedam godina teret na leđima Plenković i da je, kako kaže, on odgovoran, jer je prvi čovek vlade.

"U svakoj normalnoj demokratiji, nakon ove afere, premijer je indirektno odgovoran i on mora otići. Kad bi Hrvatska bila normalna demokratija, on bi isti dan podneo ostavku”, rekao je Beljak.

Komentari (0)

Evropa