Region

Plenković: Da bi BiH dobro funkcionisala, sva tri naroda moraju da se osećaju dobro

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2021

-

19:09

Plenković: Da bi BiH dobro funkcionisala, sva tri naroda moraju da se osećaju dobro
Plenković: Da bi BiH dobro funkcionisala, sva tri naroda moraju da se osećaju dobro - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Da bi Bosna i Hercegovina dobro funkcionisala, neophodno je da se svi konstitutivni narodi dobro osećaju, rekao je danas u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je, po dolasku na samit Evropske unije, komentarisao nedavna nastojanja Evropske narodne stranke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da se u rezoluciji o BiH spomenu i tri konstitutivna naroda. Ovaj predlog nije dobio većinu glasova poslanika Evropskog parlamenta.

"Za harmonično funkcionisanje Bosne i Hercegovine, dobro je da se sva tri konstitutivna naroda i drugi građani dobro osećaju. To je ideja koju smatramo dobrom. Nije dobro preglasavanje i nije dobar inženjering", rekao je Plenković.

Dodao je i da bi bilo dobro da se u toj rezoluciji spomenu konstitutivni narodi, ali da je ipak najvažnije da se postigne konsenzus oko izborne reforme, koja bi omogućila ravnopravnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama i bolje funkcionisanje.

Kako kaže, od autora izveštaja o BiH Pola Rangela saznao je da se predlogu o spominjanju tri konstitutivna naroda protive liberali i zeleni, kao i da se ta ideja ne dopada ni socijalistima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa