Region

Lekić: Nisam se samopredlagao za mandatara, dogovor o premijeru je samo početna faza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

10:22

Lekić: Nisam se samopredlagao za mandatara, dogovor o premijeru je samo početna faza
Lekić: Nisam se samopredlagao za mandatara, dogovor o premijeru je samo početna faza - Copyright AP/ Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Konsenzus među svim članovima izborne većine oko kandidata za mandatara početna je faza koju treba nastaviti maksimalnom ozbiljnošću i poštovanjem ustavno-demokratskih pravila, ocenio je lider Demosa Miodrag Lekić, koji je dobio podšku da bude novi mandatara od predstavnika političkih subjekta koji su osvojili većinu na izborima 30. avgusta 2020. godine.

"Kao što sam istakao na zajedničkim sastancima, na kojima se nisam ni u jednom trenutku samopredlagao za mandatara, od posebnog značaja jeste izgrađivanje poverenja u našoj koaliciji, kako bismo i na taj način mogli da ostvarimo programske ciljeve i očekivanja građana", napisao je Lekić na Fejsbuku.

On je rekao da se osmišljenim dogovorom političkih subjekata većine ukupan politički proces vraća u okvire pune legalnosti i demokratskih pravila.

Lekić je ocenio da to nije bio u dovoljnoj meri slučaj u ranijem periodu kada su značajnu ulogu u stvaranja vlada imali različiti faktori van ustavne legalnosti suverene, pravne i sekularne države.

"Makar bilo teže stvarati vladu na osnovu demokratskih pravila i dogovora, pozivam kolege da poštovanjem demokratskih standarda i političke kulture istrajemo u formiranju regularne i kredibilne vlade. Spremni da se za svaki rezultat preuzme konkretna pojedinačna i kolektivna odgovornost pred građanima Crne Gore", naveo je Lekić. On je zaključio da kontrolni paket demokratije pripada jedino građanima.

Podsetimo, stranke stare parlamentarne većine koje čine tri pobedničke koalicije na izborima održanim 2020. godine danas bi trebalo da nastave dogovor o novoj vladi Crne Gore.

Pošto je dogovoren mandatar, trebalo da se utanači raspored koja ministarstva bi pripala kojim strankama. Lider GP URA i dosadašnji premijer Dritan Abazović rekao je sinoć da njegova stranka traži da upravlja sektrom bezbednosti.

Predsednik države Milo Đukanović danas je već pozvao predstavnike DPS-a, Demokrata i Demokratskog fronta na razgovore o eventualnom mandataru.

Ukoliko ne dođe do dogovora, Đukanović će u skladu sa ustavnim ovlašćenjima 19. septembra raspustiti skupštinu i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa