Region

U Sloveniji i Austriji pao prvi sneg

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

10:59

U Sloveniji i Austriji pao prvi sneg
U Sloveniji i Austriji pao prvi sneg - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Na planinama u severozapadnom delu Slovenije pao je prvi sneg. Na vrhu Kredarica, nedaleko od Triglava, gde je trenutna temperatura tri stepena Celzijusa, već palo 10 centimetara snega.

Sneg pada i na Kaninu, gde je u sedam sati ujutru palo tri centimetra snega. Prve pahulje su se već pomešale sa kišnim kapima na Krvavcu, Vršiču i Uršljoj Gori.

Snežne padavine na Kredarici prati i jak severni vetar sa udarima do 70 kilometara na sat, zbog čega nastaju mećave, prenosi portal 24ur.  Na toj planini je današnjim snežnim padavinama prekinut niz od 103 dana bez snežnog pokrivača.

Prema prognozama slovenačke Agencije za životnu sredinu (Arso), obilne padavine koje su od četvrtka izazvale probleme u skoro celoj zemlji zadržaće se u zapadnoj, centralnoj i južnoj Sloveniji.

Sneg i u Austriji

Da se zima približava nagoveštavai  činjenica da je u Austriji na planinama, tokom noći pao prvi sneg, a u dolinama su pale temperature.

Sneg je pao na nadmorskoj visini između 1.300 i 1.600 metara, a pojedini prevoji već su se potpuno zabeleli. U nižim delovima zemlje temperatura pala je na jesenje temperature, a vreme je širom zemlje promenljivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa