Region

Nove poplave u Hrvatskoj, reka Kupa se izlila, voda ušla u domaćinstva

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

10:17

Nove poplave u Hrvatskoj, reka Kupa se izlila, voda ušla u domaćinstva
Nove poplave u Hrvatskoj, reka Kupa se izlila, voda ušla u domaćinstva - Copyright Twitter/@blaTeabla

veličina teksta

Aa Aa

U više delova Hrvatske došlo je do izlivanja reka usled obilnih kiša, a iz Hrvatskih voda danas je saopšteno da je najgora situacija bila na ozaljskom području gde se reka Kupa izlila na saobraćajnice. Prema novim podacima, ugroženo je dvadesetak kuća.

Na području Karlovca takođe je došlo do izlivanja vode, a u Hrvatskim vodama kažu da kuće u ovom delu ne bi trebalo da budu ugrožene, prenosi hrvatski KAportal. Zoran Ðuroković, šef Hrvatskih voda, izjavio je da je reka Kupa dostigla rekordne nivoe vodostaja iz 1966. godine. On je kazao da će vodostaj još rasti.

"Pratimo stanje i spremni smo, razloga za paniku nema. Večeras bi vodeni talas trebalo da stigne do Petrinje i Siska", rekao je Ðuroković.

Twitter/@blaTeabla

 

Kako prenosi Index.hr, u Ozlju je voda ušla u podrume kuća. Još se ne zna tačan broj oštećenih objekata, kao ni razmere materijalne štete. Četiri glavne saobraćajnice su poplavljene te je zbog toga otežan pristup Ozlju, a u 16 kuća je ušla voda.

"Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam stići i čamac jer do nekih mesta možemo doći jedino njime", rekao je za HRT komandant vatrogasne službe Jaškovo Marko Udiković.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana u Hrvatskoj su izmerene rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apsolutni dnevni rekord otkad postoje merenja zabeležen je u Ogulinu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ). Tokom dana su u čitavoj Hrvatskoj temperature su osetno pale, a zabeleo se i planinski vrh Zavižan na Velebitu gde je pao sneg.

Juče je najviše padavina izmereno u Nacionalnom parku Risnjak gde su pala 192 litra kiše po kvadratnom metru, dok je u Ogulinu ta količina iznosila 122 litra. 

"Zbog količine kiše koja je pala i još uvek pada na gornjem toku reke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja i ulaska u režim mera odbrane od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja", navodi se u saopštili su juče iz Hrvatskih voda.

Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mestima izazvale velike materijalne i poljoprivredne štete, preneo je juče portal Index.hr.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa