Region

Lekić optužio Ðukanović za zloupotrebu funkcije i pozvao ga na javnu raspravu

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

14:46

Lekić optužio Ðukanović za zloupotrebu funkcije i pozvao ga na javnu raspravu
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića da je pokušajem zaustavljanja postupka izbora vlade grubo prekršio osnovne principe demokratije i zloupotrebio funkciju koju obavlja, i pozvao ga da to javno rasprave.

Lekić, kojeg je stara parlamentarna većina predložila za mandatara za sastav nove vlade, naveo je da je Ðukanović iako je bio upoznat sa predlogom imena mandatara, "u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog" zloupotrebio funkciju koju obavlja i zaobišao volju parlamentarne većine i time produbio krizu u zemlji, preneo je portal CDM.

On smatra da je Ðukanović manipulisao sa, kako kaže, u Ustavu nepostojećim pojmom ''potpisa'' i nastavio da iznosi netačne navode o kašnjenju.

Lekić je naveo da je i međunarodnim predstavnicima u toj zemlji ukazao da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka sastavu vlade u crnogorskom parlamentu.

Lider Demosa rekao je da neće obilaziti nijednu ambasadu, niti tražiti podršku za lojalnost, koju, kako je rekao, traže pojedinci i "strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva".

Povodom ustavne procedure oko formiranja vlade, Lekić je pozvao Ðukanovića da sa poslanicima u Skupštini javno rasprave nastala pitanja od značaja za državu ili da to učini sa njim, kao mandatarom koga je predložila parlamentarna većina.

"Da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje", rekao je Lekić, podsećajući da je 41 poslanik potpisao politički sporazum nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara. Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je ranije danas da ne želi da prejudicira šta će uraditi, ako Skupština Crne Gore ne skrati svoj mandat 30. septembra, ali je naveo da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom.

Crnogorski predsednik je 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Ðurović predlog za skraćenje mandata parlamenta, i istovremeno saopštio da je odbio predlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa