Region

Đukanoviću dostavljen 41 potpis podrške Lekiću, Mandić: Predsednik pokušao državni udar

Komentari

Autor: Vijesti

20/09/2022

-

18:53

Đukanoviću dostavljen 41 potpis podrške Lekiću,  Mandić: Predsednik pokušao državni udar
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 41, obavestili su predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je postignut poilitički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Miodrag Lekić.

Uz dopis Đukanoviću dostavljeni su potpisi poslanika Demokratskog fronta, Pokreta za promene, Socijalističke narodne partije, Demokratske Crne Gore, koalcije Crno na bijelo, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, prenose Vijesti.

Lider demokratskog fronta i poslanik Andrija Mandić saopštio je danas nakon sastanka predstavnika stare parlamentrne većine da je prikupljen 41 potpis podrške Miodragu Lekiću i da "nema dileme da neko drugi može obezbediti većinsku podršku"

On je izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović "danas pokušao državni udar" i poručio mu da povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini.

"Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na Skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika", kazao je Mandić pokazavši spisak sa potpisima, prenele su podgoričke Vijesti.

Kako je kazao, Đukanović je prekršio Ustav na način što nije pozvao Lekića na konstultacije.

"Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, većinsku volju građana danas je zaustavljen odgovornim odnosom 41-og poslanika koji su poručili da sitne političke igre neće proći. Jedna perfidna podmukla niska politička igra od strane Đukanovića, usmerena protiv većine danas je osujećena i mi očekujemo da povjeri mandat Lekiću", naveo je Mandić.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da je Đukanović ignorisao Ustav i zakon i pokušao državni udar.

"Đukanović je potvrdio da je remetilački faktor u Crnoj Gori. Nije postojala obaveza da mu se dostavljaju potpisi, on je bez njih dobijao mandate", kazao je Knežević.

Dodaje i da su prikupili 41 potpis kako bi poslali poruku Đukanoviću da mu neće dozvoliti da se igra.

"Brzo ćemo pokrenuti razgovor da predsednica Skupštine raspiše vanredne predsedničke izbore, jer mi nećemo dozvoliti nikome da izigrava volju građana", navodi Knežević.

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović podneo je ranije danas predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, navodeći da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa