Region

Stižu reakcije na odluku Đukanovića, stranke stare većine jedna drugu optužuju za krah dogovora

Komentari

Autor: RTCG, Vijesti

20/09/2022

-

16:42

Stižu reakcije na odluku Đukanovića, stranke stare većine jedna drugu optužuju za krah dogovora
Stižu reakcije na odluku Đukanovića, stranke stare većine jedna drugu optužuju za krah dogovora - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i saopštio da nije prihvatio predlog koji su stranke stare poslaničke većine uputile da mandatar nove vlade bude lider Demosa Miodrag Lekić.

Na ovakvu odluku Đukanovića stižu reakcije partija tri pobedničke koalicije koje su juče, kada je isticao rok za predlog mandatara objavile da imaju dogovor o novoj, 44. vladi Crne Gore.

Među njima su već krenule optužbe ko je kriv što pregovori nisu uspeli i što je Đukanović zatražio raspuštanje Skupštine, što je prvi korak ka vanrednim parlamentarnim izborima.

Podsetimo, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je juče da je poslao pismo predsedniku države sa predlogom lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara. Međutim, u pismu nije bio 41 potpis poslanika koji bi garantovao da Lekić ima većinu za formiranje nove vlade.

Međusobne optužbe GP URA i Demokrata za krah dogovora

Građanski pokret URA je saopštio da je Đukanović predlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio Ustav, a da su Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam predsedniku države u ruke.

"Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vreme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu", poručuju iz GP URA.

Ispostavlja se, kako kažu, da su Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, "zaslepljeni patološkom mržnjom prema GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću".

"Podsećanje radi građana - URA je nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću. Uzgred Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rešenja i sa svojim besmislenim zahtjvima minirale čitav proces", poručuju iz GP URA.

Ipak, iz GP URA ističu i da je Đukanović ovom odlukom prekršio Ustav. Nesporna je, kažu oni, činjenica i da Miodrag Lekić ima podršku GP URA za novog mandatara jer je Predsedništvo taj predlog juče potvrdilo na glasanju ali i donelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

"Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog saveta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slede", poručuju iz GP URA.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da je  Đukanović morao da da mandat Miodragu Lekiću za formiranje Vlade jer je za to, prema njegovim rečima, imao sve ustavne pretpostavke.

"Sedam dana smo insistirali da se odbijanjem da se stave potpisi na kandidaturu Miodraga Lekića ne ostavlja prostor Đukanoviću za ovakav manevar", naveo je Šaranović na Tviteru i dodao: "Nabacili su "antidemokratsku loptu" Đukanoviću da ovakvu odluku obrazloži saopštenjem sa organa GP URA i izostankom potpisa poslanika URA I SNP. Profit su izvukle dve strane, URA, SNP I CIVIS nastavljaju da vode Vladu, a DPS je onemogućio da se formira nova Vlada u duhu 30. avgusta".

SNP: Đukanović ima obavezu da prihvati Lekića za mandatara

Socijalistička narodna partija saopštila je da predsednik države Milo Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osećaja i utiska ocenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne.

“Predsednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska, kako navodi u Predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 27. saziva, već na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja koja mu kao predsedniku pripadaju. Socijalistička narodna partija Crne Gore obaveštava javnost i ukazuje predsedniku Đukanoviću da je od strane naše partije u pisanoj formi obavešten o razlozima nedolaska na konsultacije o mandataru za sastav 44. Vlade zato što su u tom trenutku bili u toku razgovori o postizanju saglasnosti o mandataru”, poručuju iz SNP-a.

Nakon postizanja dogovora oko imena mandatara, kako podsećaju, javno su saopštili da predlog ima punu podršku SNP-a. “Prema tome, gospodin Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osećaja i utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne. To je pravo Skupštine Crne Gore, njenih poslanika i to se evidentira i pokazuje na zasedanju prilikom izjašnjavanja. Dakle, gospodin Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić”, poručuju iz SNP-a.

SNP saopštava da podržava gospodina Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, te da ima potpise njihovih poslanika.

“Naša partija nikada nije pogazila svoju reč i tako će i ostati. Predlog predsednika Đukanovića, koji je i predsednik Demokratske partije socijalista, doživljavamo kao očigledan strah od ponovnog okupljanja parlamentarne većine sa izbora od 30. avgusta 2020. godine. Na ovaj način, Đukanović tone u živi pesak i pokušava manipulacijama da ugrozi subjekte koji su doneli krupne odluke protiv kojih je sam bio”, zaključuju u SNP-u.

Sa druge strane, Socijaldemokrate pozdravljaju odluku Đukanovića. Predsednik SD-a Damir Šehović ocenio je da je potez odgovoran.

"Izbori su jedino, ali i najpravednije rešenje, za izlazak iz najveće političke krize u kojoj se Crna Gora našla, zahvaljujući nesposobnoj vlasti u protekle dve godine", kazao je Šehović. Kako navodi, sve ostalo bi bilo gubljenje dragocenog vremena i poigravanje sa strpljenjem i sudbinom građana.

Za to vreme zaseda Skupština Crne Gore koja treba da se izjasni o predlogu za izbor četiri člana Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika. 

Zenović: Đukanovićevo mišljenje posledica poteza stranaka

Predrag Zenović, politikolog iz Crne Gore za Euronews Srbija konstatuje da je Đukanovićevo mišljenje o inicijativi i ideji o mandatu Lekića, uverenje koje imaju i građani Crne Gore – da se u pregovorima većine od 30. avgusta nije se pokazala jasna nedvosmislena volja i jasan koncenzus o tome kako treba konstruisati vladu. 

Euronews

"To je upravo ono što on koristi u ovoj prilici, činjenicu da te stranke nisu bile u formalnom procesu pregovora koji je Ustavom predviđen, niti postoji formalan potpis niti jednog poslanika", naveo je.

On je konstatovao da je Lekić "jedno ime koje može koji može da bude tačka jedinstva. 

"Svaki vid proigravanja onoga što su očekivanja posle 30. avgusta, posebno u smislu činjenice da je to promena vlasti koja je došla posle dugog, dugog niza godina poluautokratske vladavine Demokratske partije socijalista, bojim se da svako odugovlačenje i poigravanje sa tom pozicijom, tim političkim akterima dugoročno može samo da šteti. Ono može sada doneti  neku korist, ali dugotrajno može biti samo štetno", naveo je Zenović.

 

Komentari (0)

Evropa