Region

Reakcije na rezultate popisa u Hrvatskoj, Novotni: Ako ne bude industrije, nastaviće se iseljavanje iz Slavonije

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

14:43

Reakcije na rezultate popisa u Hrvatskoj, Novotni: Ako ne bude industrije, nastaviće se iseljavanje iz Slavonije
Reakcije na rezultate popisa u Hrvatskoj, Novotni: Ako ne bude industrije, nastaviće se iseljavanje iz Slavonije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski analitičar Damir Novotni izjavio je da su rezultati popisa stanovništva u toj zemlji potvrdili prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti i dodao da će Slavonija nastaviti da gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, prenosi zagrebački portal Indeks.

Slavonske županije su posebno pogođene, jer je to područje Hrvatske u tranziciji izgubilo prerađivačku industriju, rekao je Novotni za Hinu.

Navodi da se, prema podacima popisa koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), broj stanovnika Hrvatske smanjio 2021. u odnosu na 2011. za 413.056 ili 9,64 odsto, od čega je broj stanovnika najviše opao u slavonskim županijama, a najmanje u Zagrebu i primorskim županijama.

Novotni kaže kako poljoprivreda u Slavoniji ima učešće u BDP-u slavonskih županija od oko 14 procenata i ocenjuje da je to obeležje niskorazvijenih zemalja.

"Bez razvoja prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti da gubi stanovništvo, što će negativno uticati na postojeću ekonomsku strukturu", istakao je on.

On je naglasio da vlada u Zagrebu mora ubrzati regionalni razvoj Slavonije i srednje Hrvatske, kako se ne bi svela samo na uski pojas Jadranske Hrvatske, prenosi Indeks.

Podsetimo, u Hrvatskoj se tokom poslednjih deset godina u najvećem procentu smanjio broj hrvatskih državljana srpske nacionalnosti kao i broj vernika, najviše katolika i pravoslavaca, preneo je Jutarnji list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa