Evropa

Pupovac o popisu u Hrvatskoj: Praviti se da Srba nema, opasno je za međunarodne odnose

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

18:19

Pupovac o popisu u Hrvatskoj: Praviti se da Srba nema, opasno je za međunarodne odnose
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac je povodom izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je pad broja Srba u Vukovaru posledica netačnosti prethodnog popisa, rekao da za Penavu Srba nema ni danas i da se on sve vreme i ponaša kao da ih nema i da ih ne treba biti.

Pupovac je ukazao da je sasvim sigurno opasno praviti se da Srba nema i raditi sve da ih nema na taj način da se njihova prava ne priznaju i da se njihova prisutnost ignoriše, kao i da se politička karijera gradi na antisrpstvu.

"U Vukovaru, kao i u celoj Hrvatskoj to je veoma opasno za međunarodne odnose", kazao je Pupovac za Večernji list.

Komentarišući to što je prema novom popisu stanovništva udeo Srba u Vukovaru pao ispod jedne trećine čime je ta nacionalna manjina izgubila pravo na upotrebu ćirilice, Pupovac navodi da je taj postotak za ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma veoma visok, znatno viši nego u, kako kaže, nizu zemalja EU.

Postoje, dodao je, sredine u kojima se afirmativno vodi manjinska politika poput Istarske županije gde se takva prava pripadnicima nacionalnih manjina priznaju i nezavisno od toga da li je postotak iznad ili ispod 33 odsto u udelu stanovništva.

"Nemam iluziju da je to moguće postići i u ovom slučaju", rekao je Pupovac za situaciju u Vukovaru.

On je stava da se u Vukovaru sistematski radilo na tome da se broj Srba smanji, da se smanjuje i da međuetnički odnosi stagniraju kršeći Ustav i zakone i podupirući se odlukama Vlade.

"Ali, to je naša situacija koja nije na ponos i čast", rekao je Pupovac.

Na konstataciju da je i sam član vladajuće većine i pitanje da li misli nešto preduzeti po ovom pitanju i ima li u planu razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem na ovu temu, Pupovac je rekao kako je bio deo vladajuće većine i u vreme predsednika Zorana Milanovića, te da nije bilo nikakve koristi od toga po ovom pitanju.

Dodao je i kako u Hrvatskoj postoje područja koja imaju paralelnu vlast i koja na diskriminaciji Srba rade otpor prema državnoj politici.

Ranije danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je da pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od poslednjeg popisa, nije rezultat iseljavanja Srba, već da proizilazi iz netačnosti popisa iz 2011. godine, te poručio da nijedno pravo koje je "iskamčeno na temelju lažnog spiska" neće pustiti niti ostaviti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa