Region

Vlada Republike Srpske predložiće Narodnoj skupštini novi zakon o nepokretnoj imovini

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

19:38

Vlada Republike Srpske predložiće Narodnoj skupštini novi zakon o nepokretnoj imovini
Vlada Republike Srpske predložiće Narodnoj skupštini novi zakon o nepokretnoj imovini - Copyright narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage aktuelni zakon.

Vlada RS osudila je odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS i ocenila da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.

Iz Vlade ocenjuju da je Ustavni sud doneo "politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage".

Kako dodaju, usvajanjem novog zakona, imovina RS ostaće imovina RS, "kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Srpske da bude vlasnik svoje imovine", prenose Nezavisne novine.

Srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je ranije da RS ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sednici u četvrtak 22. septembra da "Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske", jer je to, kako navodi, "nadležnost BiH".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa