Region

Sukob zbog zaplenjenih cigareta: Abazović smenio Konjevića sa mesta šefa koordinatora službi bezbednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2022

-

13:19

Sukob zbog zaplenjenih cigareta: Abazović smenio Konjevića sa mesta šefa koordinatora službi bezbednosti
Sukob zbog zaplenjenih cigareta: Abazović smenio Konjevića sa mesta šefa koordinatora službi bezbednosti - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Dritan Abazović smenio je Raška Konjevića sa mesta šefa koordinatora službi bezbednosti na sednici Veća za nacionalnu bezbednost. Prema rečima Abazovića, Konjević ostaje član Biroa, jer je ministar u tehničkom mandatu.

"Cilj Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Bemaks koalicije jeste da se na onom potezu, gde smo ih devastirali 30. avgusta, oni pokušaju istu stvar da prebace nama na teret", rekao je Abazović.

On je rekao da mu je drago što se priča o švercu cigareta, jer je "njihova intencija bila da se priča o temeljnom ugovoru“. "Sad više nije brat Abaz Škaljarac, sad će se pojaviti neka treća grupa. Možda će se pojaviti velika Srbija ili imperijalna Rusija, ali ne dozvoljavam da se politizuje sektor bezbednosti“, poručio je Abazović.

Oglasio se i smenjeni Konejvić koji je spaljivanje zaplenjenih cigareta nazvao performansom.

"Danas je valjda svakome jasno da Milošević nije mogao da uradi ništa bez znanja Dritana Abazovića. Sada je potuno jasno zašto je premijer pravosnažno osuđivanog Artana Kurtija htio da instalira u ANB-u", rekao je Konjević.

"Premijer je sve optužiovao sve pa i mene da sam politički pokrovitelj šverca cigareta. Rade Milošević nije moj partijski drug. Ohrabren sam sa onim što sa čuo od predstavnika institucija SDT-a i ANB-a. Dobio sam potvrdu da će ići do kraja", rekao je on.

Sukob nastao jer je otkriveno da zaplenjene cigarete nisu uništene

Do sukoba je došlo nakon što je otkriveno da zaplenjene cigarete iz Luke Bar nisu uništene, kao što je to pred kamerama pokazano, već je jedan deo njih nestao. U akciji policije uhapšen je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević koji je i visoki funkcioner GP URA.

Nije, kaže Abazović, tačna informacija da su pojedini ambasadori tražili da Milošević bude smenjen sa mjesta direktora Uprave prihoda i carina. Naveo je da je on lično razgovarao sa Miloševićem i da je čuo njegovu verziju priče.

"Bio bih jako neprijatno iznenađen da je on lično napravio ovakvu vrstu propusta. Mi svaki da potpisujemo razne odluke, da li tu ima nešto drugo, neka istraže nadležni organi”, poručio je Abazović. Kaže da će sa Miloševićem imati još jedan razgovor, nakon čega će odlučiti o daljim potezima

Abazović je kazao da je u 120 dana zaplenjeno preko 150.000 paketa cigareta, a za prethodnih 30 godina 31.000 paketa. On je nakon sednice Veća saopštio da je zaplenjene cigarete neko platio i da sada nalazi načine da vrati bar deo te robe.

"I zbog toga se dešavaju ove stvari... Mi ćemo marati da damo svoj maksimim da zaštitimo ono što se brani i da nađemo mehanizam kako ta roba da se uništi", kazao je Abazović.

Abazović je naveo i da nedavni nestanak kamiona cigareta samo "vrh ledenog brega". On je kazao da je stav Veća da se da puna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu, policiji na otkrivanju cele mreže šverca cigareta u Crnoj Gori.

Sa druge strane, Konjević je kazao da ih je danas ministar finansija Aleksandar Damjanović informisao i kako je Milošević izabran na mesto direktora Uprave prihoda i carina.

"Ovde se radi o indiciji da je svega 10 odsto uništavano. Niko osim funkcionera URE nije mogao da prisustvuje spaljivanju tih cigareta. Danas su upravo ljudi iz URE sa jasnim kontaktima sa ljudima iz ključne organizovane kriminalne grupe. Premijer je imao kontakte sa ljudima iz te grupe", naveo je Konjević.

Da ne bi ostalo sve na nivou medija, poruka koju je želeo na sednici BOK-a koju je kao predsednik zakazao za petak, on je želio da se instucionalno reši.

"Na samom kraju sednice Veća je da predloži moju smjenu sa mesta predsendika BOK-a. On je na to imao pravo. Indicije i sumnje SDT i druge instucije treba da izvedu do kraja", rekao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade nije želio da kaže ko je na sednici izneo indiciju da je svega 10 odsto uništenih cigareta, koje su navodno sve spaljivane, zaista završilo u pećima tokom akcija UPC.

Premijer je saopštio kazao je da su doneli zaključak da Vlada zaštiti integritet svake državne institucije, što znači da će, kako kaže, pojedinci morati da snose posledice.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu je naveo da u ANB-u nije bio juče zbog šverca cigareta, već zbog slučaja o ruskom uticaju. On je na konfereciji za medije naveo da su na današnjem sastanku tretirali tri teme: sajber napadi, suzbijanje šverca cigareta i akcije suzbijanja malignog uticaja trećih strana posebno Rusije.

Nakon skoro pet sati završena je sednica koju je sazvao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Članovi Veća, pored predsedavajućeg Abazovića, i Konjević, su i ministri pravde Marko Kovač, unutrašnjih poslova Filip Adžić, finansija Aleksandar Damjanović i spoljnih poslova Ranko Krivokapić.

U Veću su i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Savo Kentera i predsjednik i zamenik predsednika Odbora za bezbednost i odbranu, Milan Knežević i Mevludin Nuhodžić.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Evropa