Evropa

Abazović: Neću podneti ostavku zbog hapšenja, neka kažu ko stoji iza šverca cigareta

Komentari

Autor: RTCG

02/10/2022

-

19:09

Abazović: Neću podneti ostavku zbog hapšenja, neka kažu ko stoji iza šverca cigareta
Abazović: Neću podneti ostavku zbog hapšenja, neka kažu ko stoji iza šverca cigareta - Copyright RTS/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da neće podneti ostavku jer su, kako je ocenio, rezultati koje Vlada ostvaruje enormni, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala. Abazović je, novinarima nakon svečanosti povodom Dana unutrašnjih poslova, upitan da li će podneti ostavku zbog svih afera u vezi svih afera u vezi sa švercom cigareta i povezanosti sa šaljarskim klanom, kazao da je to još jedna promena kampanje u odnosu na njega.

"Ja neću podnositi ostavku zbog rezultata koje Vlada ostvaruje. Rezultati, pogotovo u brobi protiv organizovanog kriminala, su za Crnu Goru enormni. Oni su i u evropskom kontekstu enormni“, rekao je Abazović.

On je kazao da se aktivnosti na suzbijanju šverca cigareta nastavljaju bez ikakvih restrikcija. "Puna podrška specijalnom državnom tužiocu, Specijalnom policijskom odeljenju, svim drugim organima koji učestvuju u akcijama“, rekao je Abazović.

Kako je naveo, već se i desilo pre pet šest mjeseci, kada se radila zaplena, da se krade roba koja je zaplenjena. "Uništavanje robe, konkretno ovde zaplenjenih cigara, je uništavanje finansijskih resursa organizovanih kriminalnih grupa. I oni će sada na sve načine, pre nego što se roba uništi, verovatno nastaviti pokušaje da deo robe nekako spasu, vrate u svoje vlasništvo“, kazao je Abazović.

On je naveo da je monitoring koji se vršio i za taj transport višestruki i da nije samo jedna služba uključena. "Ko je uradio propust neka utvrđuju nadležni organi, nema nikakve selektivnosti. Ne može da postoji nikakva tolerancija vezano za aktivnosti koje su do sada bile. Mi nastavljamo, pozivam organe da sve odrade kako treba i videćemo šta će biti ishod“, rekao je Abazović.

Upitan da li veruje da je kamion zaista pošao negde drugo, Abazović je kazao da želi da vidi gde je taj kamion, to isto treba da utvrde organi, ako nije otišao na pravo mesto.

"Dobra je stvar što se na više načina vrši nadzor i da imamo podršku međunarodnih partnera i oko ovih aktivnosti. Ne bi čekali 2022. godinu da se suzbija šverc cigareta da je neko prethodnih decenija radio svoj posao“, istakao je Abazović.

Prema njegovi rečima, logično je da organ kao Uprava prihoda i carina ima i ljude koji su sa druge strane, isto kao i Uprava policije, tužilaštvo. "To što je radio SDP i DPS, takav sistem nekažnjivosti, to je završeno. Ne možemo više da imamo sistem u kojem će bez ikakve kazne da se dešavaju prestupi“, dodao je Abazović.

Abazović je naveo da bi voleo da se činjenično sve potkrepi, dodajući da će to da podrazumeva snošenje adekvatnih posledica. Upitan o komentarima Predraga Boškovića i Raška Konjevića da se njima crtaju mete, Abazović je kazao da se njima ne crtaju mete.

"Oni su to radili u kontinuitetu, da nisu to bi bila stvar koja je već rešena. Oni stoje politički iza toga“, istakao je Abazović i dodao da je razlika između njega i njih je što on ne stoji u zaštiti bilo koga. „Neka kažu ko stoji iza šverca cigareta. Ja ne stojim iza bilo koga, to je velika razlika, oni nikad nisu ništa uradili povodom toga, a naši rezultati su zavidni“, naveo je Abazović.

Abazović je istakao da očekuje da u narednih 20 dana, koliko je ostalo do izbora, gro kampanje bude protiv njega. Upitan da li mu je direktor UPC Rade Milošević poklonio kriptovani telefon, Abazović je kazao da je vratio taj telefon, a da ne bi otkrivao identitet.

Abazović je kazao da je predsednik države Milo Đukanović prihvatio tezu da ne može da raspusti Skupštinu. „Važno je da Đukanović više ne kontroliše procese u državi“, naglasio je Abazović.

Upitan šta će preduzeti ako se mandat ne dodijeli Miodragu Lekiću, Abazović je kazao da postoje još neke vrste mogućnosti koje 41 poslanik može da preduzme.

„Postoje izmene i dopune zakona i da vidimo kako da izađemo iz pravnog galimatijasa. Moj apel prema skupštinskoj većini je da imamo inicijativu za izbor četiri člana ustavnog suda, na taj način bi ih matirali“, rekao je Abazović.

Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina i funkcioner GP URA Rade Milošević

Podsetimo, iz crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopštili su danas da postoji sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, te da se nisu uputili ka skladištu i fabrici u Nikšiću gde je cigarete trebalo da budu uništene.

Iz tog tužilaštva su naveli da već duže vreme, u saradnji sa Specijalnim policijskim ođeljenjem (SPO) i Agencijom za nacionalnu bezbednost (ANB), preduzimaju radnje u izviđanju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje, prenele su podgoričke "Vijesti".

Direktor crnogorske Uprave prihoda i carina Rade Milošević saopštio je ranije danas da nije priveden niti uhapšen u sinoćnoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Nikšiću.

Istakao je da se odazvao pozivu policije u svojstvu građanina i pružio svu potrebnu dokumentaciju koja je od njega tražena na uvid nadležnim organima, preneo je portal RTCG.

"Podržavam akciju SDT i policije u cilju rasvetljavanja ovog i svih slučajeva iz nadležnosti Uprave prihoda i carina i stojim na raspolaganju da pružim sve neophodne informacije u cilju rasvetljavanja potencijalnih nezakonitosti jer je to u zajedničkom interesu", naveo je Milošević u reagovanju.

Dodao je da razume da se informacije sa bombastičnim naslovima o njegovom hapšenju plasiraju medijima, jer, kako ocenjuje, to odgovara određenim krugovima i kriminalnim grupama koje su povezane sa organizovanim švercom cigareta.

"U svojim prethodnim izjavama koje se tiču šverca upravo sam ja nagovestio o kakvim se grupama radi i na šta su sve spremne da bi ponovo došle do zaplenjene robe", navedeno je u saopštenju.

Naglasio je da je sve radnje i odluke iz svoje nadležnosti sprovodio u skladu sa zakonom.

Komentari (0)

Evropa