Region

Utvrđene brojne nepravilnosti: Ponovo će se brojati deo glasova za federalni i državni parlament u BiH

Komentari

Autor: Klix.ba

11/10/2022

-

16:35

Utvrđene brojne nepravilnosti: Ponovo će se brojati deo glasova za federalni i državni parlament u BiH
Utvrđene brojne nepravilnosti: Ponovo će se brojati deo glasova za federalni i državni parlament u BiH - Copyright Tanjug AP/SRNA/Ljerka Bjelica

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Centralne izborne komisije BiH doneta je odluka o ponovnom brojanju glasova sa 45 redovnih biračkih mesta za skupštine kantona, Parlament FBiH i BiH te NSRS, a zbog utvrđenih nepravilnosti.

Kako je zaključeno, ponovno prebrojavanje vršiće se sa 11 biračkih mesta za PSBiH, 14 za Parlament FBiH, tri za NSRS i 17 za skupština kantona, a brojaće se glavnom centru za brojanje u Zetri, prenosi Klix.ba.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila je zašto je sada donesena ova odluka pozvavši se na izmene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit. Ovu odluku nazvala je istorijskim presedanom, rekavši da postoji ogromno nerazumevanje na terenu tome šta zapravo CIK radi.

"Bojim se da se jako slabo prate izmene i dopune Izbornog zakona i želim da skrenem pažnju javnosti da je visoki predstavnik u članu 6.7 uneo izmenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti naredimo centrima za brojanje da preduzmu mere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti", rekla je Hadžiabdić, dodavši da su u ovom trenutku ove radnje CIK-u neophodne.

Drugi član CIK-a Vlado Rogić, koji je bio i protiv jučerašnje odluke da se ponovo broje glasovi za predsednika Republike Srpske, rekao je da je ovo ponovno brojanje bez obzira kako ga nazivali.

"Obesmislili smo postupak ponovnog prebrojavanja koji je propisan zakonom", dodao je Rogić.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je najčistija stvar da se prebroje sva izborna mesta i da se utvrde rezultati.

"Kada odlučuje po službenoj dužnosti CIK ima ovlašćenja da poduzme mere kojim se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. To je suština naredbe koju smo izdali juče i nemaju nikakve veze sa zahtevima za ponovnim brojanjima ili zahtevima za ponavljanje izbora. Ovako postupamo zbog zaštite čistote i integriteta izbornog procesa", zaključio je Bakalar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa