Region

Ivo Sanader nepravosnažno oslobođen krivice za ratno profiterstvo u slučaju Hipo

Komentari

Autor: Jutarnji lit/HRT

12/10/2022

-

11:01

Ivo Sanader nepravosnažno oslobođen krivice za ratno profiterstvo u slučaju Hipo
Ivo Sanader - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

Na zagrebačkom Županijskom sudu bivši premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravosnažno je oslobođen krivice za ratno profiterstvo u ponovljenom postupku u slučaju "Hipo" nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dve ipo godine zatvora za ratno profiterstvo.

Za aferu Hipo Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Sanader od početka suđenja tvrdi da nije kriv, a optužnica USKOK-a tereti ga da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra) nakon što je austrijska Hipo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da je u pitanju vreme u kojem je Hrvatska, kako navodi Jutarnji list, bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter. Time je Sanader, po tvrdnjama tužilšatva, u ratom uzrokovanom teškom financijskom i privrednom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nesrazmeru s ugroženim osnovim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Tanjug/HINA/Daniel Kasap

 

 

"Nisam počinio delo iz optužnice. U prethodna dva postupka sam vrlo ekstenzivno izneo obranu i na tome bih ostao. Nemam šta dodati", rekao je Sanader na prošlom ročištu u svoju odbranu.

Predstavnica USKOK-a u završnom je govoru je tvrdila da je Sanaderu krvica dokazana predlažući sudskom veću uz osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Sanaderova braniteljka Jadranka Sloković je od početka procesa je očekivala oslobađajuću presudu kao "jedinu pravičnu" i potvrdila je da su njegovi pravni zastupnici tražili objedinjavanje kazni iz predmeta Fimi Media i Planinska pritom najavivši da će podneti zahtev za objedinjavanje kazne iz preostalog slučaja Ina-MOL.

U ovom slučaju prva osuđujuća presuda izrečena je zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, ali ju je Ustavni sud ukinuo. 

Sanader se nalazi u zatvoru u Remetincu od proleća 2019. nakon što mu je Vrhovni sud u slučaju Planinska povisio kaznu na šest godina zatvora. Zbog činjenica da je iza rešetaka ukupno proveo već sedam ipo godina, te da mu ne može biti izrečeno više od ukupno 15 godina, Sanader već sada ulazi u zonu u kojoj može tražiti uslovni otpust budući da je izdržao pola kazne. No, tome prethodi procedura objedinjavanja kazni iz predmeta Fimi Media, Planinska i Ina Mol u kojima je pravomoćno osuđen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa