Region

Mesto visokog bezbednosnog rizika: Patrijarh Porfirije stigao u Vukovar

Komentari

Autor: Jutarnji list/Euronews Srbija

15/10/2022

-

19:00

Mesto visokog bezbednosnog rizika: Patrijarh Porfirije stigao u Vukovar
Srpska pravoslavna crkva - Copyright spc.rs/Srpska pravoslavna crkva

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas popodne u Vukovar, u okviru posete Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, saopštila je Srpska pravoslavna crkva. Porfirija je ispred Sabornog hrama dočekao episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vernicima Vukovara i okoline, a na dočeku se bili i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga.

Poseta patrijarha SPC Vukovaru dočekana je uz dodatne napetosti i oprez budući da se sutra u ovom gradu obeležava 31. godišnjica od pogibije Blaga Zadre koji je bio komandir hrvatske vojske i poginuo u borbi za Vukovar i pukovnika Alfreda Hila. Upravo na taj dan patrijarh SPC je služiti liturgiju i  osveštati Srpski dom u Vukovaru. 

Hrvatki portal Dnevnik piše da će Vukovar u nedelju biti "mesto visokog bezbednosnog rizika"  je se, kako navode, osim braniteljskih udruženja u ovaj grad spremaju da dođu i navijačke grupe.

Dolazak prvog čoveka SPC-a u Vukovar na sutrašnji dan političke stranke koje upravljaju Vukovarom - Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti - nazvali su velikom provokacijom i iskazali glasno nezadovoljstvo zbog Porfirijevog dolaska.

spc.rs/Srpska pravoslavna crkva

 

 

Kako izveštava Jutarnji list, policijski službenici već danas prepodne pojačano obilazili prostor oko pravoslavne crkve, a Dragoslav Živković, portparol PU vukovarsko-srijemske navodi da se policija jednako priprema za oba događaja - i obeležavanje godišnjice pogibije Zadre i Hila i posvećenje pravoslavnog hrama.

"Policijska uprava će u skladu s propisima popratiti sve događaje te provesti mere i radnje iz naše nadležnosti. Nemamo nikakvu dodatnu kategorizaciju tih događaja. Provodimo analize rizika, provere, a tako će biti i ovaj put, s ciljem da osiguramo mirno održavanje oba događaja",- rekao je Živković, a prenosi Jutarnji.

U Vukovar dolazi i predsednik države Zoran Milanović, koji će biti na obeležavanju godišnjice pogibije hrvatskih oficira. Milanović je, navodi list, bio pozvan i na posvećenje pravoslavne crkve u Vukovaru.

Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

 

"Nema tu sreće i nema pomirenja u ovoj generaciji. Dakle, neću otići na kraju, pozvan sam na to, na taj dolazak Porfirija. Mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku. Dok god njegovi episkopi - ne parosi, ne arhimandriti, nego ljudi visoke razine dodeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni", rekao je Milanović

Stipo Mlinarić Ćipe, poslanik opozicionog Domovinskog pokreta, na čijem čelu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, smatra da je za dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar u nedelju "kriv" premijer Plenković.

"On je jedini mogao preko ministra (unutrašnjih poslova Davora) Božinovića da odloži to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci sedam dana kasnije", rekao je.
Plenković je na to odgovorio da vlada sa dolaskom patrijarha nema ništa.
"Nije Hrvatska birala taj datum, nije vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se organizovale na nivou crkve. Da li je datum idealan ili ne ja mislim da što god bliže bi došli godišnjici pada Vukovara, bilo bi gore", kazao je premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa