Region

Novi front sukoba Milanovića i Plenkovića: Predsednik ne želi primi ukrajinske vojnike na obuku u Hrvatsku

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

09:56

Novi front sukoba Milanovića i Plenkovića: Predsednik ne želi primi ukrajinske vojnike na obuku u Hrvatsku
Novi front sukoba Milanovića i Plenkovića: Predsednik ne želi primi ukrajinske vojnike na obuku u Hrvatsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je otvoren novi front između predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenković, a povod je eventualni dolazak ukrajinskih vojnika na obuku u ovu zemlju.

U slučaju da se predsednik Milanović ne složi s predlogom Vlade Hrvatske o primanju na obuku ukrajinskih vojnika, postupak za donošenje takve odluke se komplikuje.

Zagrebački Večernji list piše da je moguće "nadglasati" volju predsednika države, ali samo uz dvotrećinsku većinu, dakle uz pridobijanje 101 poslanika u saoru, što je objašnjeno u članu 7 Ustava Hrvatske.

Najava spremnosti Hrvatske da učestvuje u obuci ukrajinskih snaga otvorila je novi front između premijera Andreja Plenkovića, čija je vlada to ponudila u sklopu EU inicijative za osnivanje misije za pomoć Ukrajini, i predsednika Zorana Milanovića, koji se toj ideji protivi i uz koga je stao deo opozicionih poslanika.

List piše da se čini da ovde politika stvara puno dima oko gotovo ničega bitnog. Tvrdi se da Hrvatska i ne planira neki veliki angažman u obuci ukrajinskih vojnika.

Za tako nešto, kažu, i nema kapaciteta, ali nudi, kako se može saznati, specifičnu obuku za nekoliko desetina vojnika za dve vojne specijalnosti - obuku za tzv. borbene spasioce, što bi se jednostavnije reklo bolničare koji pružaju prvu pomoć na terenu i za pirotehničare.

U protekla dva dana na relaciji Milanović - Plenković javno su izrečene teške reči, a šef države ostao je izričit da dok je on predsednik države i vrhovni komandant neće dozvolliti obuku ukrajinskih vojnika, jer bi, kako je rekao, to značilo, dovesti rat u Hrvatsku.

Plenkovićev HDZ ga je zbog toga objavom na Fejsbuku nazvao "Kremljenkom" i poručio da je dobro što je zapad shvatio ko je Milanović i da ga smatraju Putinovim čovekom.

Milanović je juče u obraćanju splitskim studentiam rekao da je jedini način da se zaustavi rat u Ukrajini da Rusija pobedi ili da dođe do promene vlasti u Moskvi.

On je rekao da Rusija rat ne sme da izgubi, ima ogromnu energiju i resurse da dobije rat protiv skoro svakoga i tu su kao nuklearna sila. "Jedini način koji ja vidim da bi mogao dovesti do prestanka ove agresije na Ukrajinu je da se promeni vlast u Rusiji, rekao je Milanović", preneo je hrvatski portal Index.

Dodao je da predsednika Rusije Vladimira Putina nije upoznao i da ga je dva puta izbegao, a podsetio je i da je bivšem prvaku sveta u šahu Gariju Kasparovu 2014. dao hrvatsko državljanstvo, zbog toga što je "mnogo radio za Hrvatsku devedestih, kada niko drugi nije".

Rekao je i da ključnu ulogu u prestanku rata imaju SAD, Velika Britanija i Rusija i istakao da bez njih dogovora nema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa