Region

Postavljen kamen temeljac za izgradnju železnice od Severne Makedonije prema Bugarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

21:21

Postavljen kamen temeljac za  izgradnju železnice od Severne Makedonije prema Bugarskoj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Makedoniji danas je, u prisustvu severnomakedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i bugarskog Galaba Doneva, održana ceremonija postavljanja kamena temeljca za izgradnju istočnog dela železničkog Koridora 8, na deonici od Kumanova do Krive Palanke, blizu bugarske granice.

Projekat koji je zaživeo posle više decenija je deo Panevropskog koridora VIII, rute koja se proteže oko 1.500 kilometara od albanske luke Drač na zapadu, koja je povezana morem s italijanskom lukom Bari, do bugarskih luka Varne i Burgasa na istoku, preneo je AP.

Premijeri Severne Makedonije i Bugarske potvrdili su danas svoju opredeljenost da će železnička veza između dva suseda biti završena do 2030. godine.

U ovoj fazi u Albaniji i Severnoj Makedoniji postoje samo linije sa jednim kolosekom.

Nedostaju veze na zapadnom i istočnom kraju koridora u Severnoj Makedoniji, dok je bugarski deo završen.

Linija koja je upravo počela da se gradi zove se "Istočni kraj'''' i obuhvata 89 kilometara pruga unutar Severne Makedonije.

Radovi će biti završeni do kraja 2025. godine i obuhvataju 5,5 kilometara tunela, železničkih mostova, nadvožnjaka i podvožnjaka i železničkih stanica, kao i novi sistem signalizacije i telekomunikacija.

Biće izgrađen i deo "Zapadni kraj'''' do granice sa Albanijom.

Kada bude završena železnica, godišnji obim tereta trebalo bi da bude povećan za 20 odsto do 2030. godine, dok će više od 350.000 ljudi imati pristup savremenim prevoznim sredstvima.

Smanjiće se i vreme putovanja, kao i zagađenje vazduha i buka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa