Region

Lekić bi mogao ipak da postane mandatar: Zaseda Skupština Crne Gore, na devnom redu izmena zakona o predsedniku države

Komentari

Autor: Tanjug, RTCG

01/11/2022

-

09:20

Lekić bi mogao ipak da postane mandatar: Zaseda Skupština Crne Gore, na devnom redu izmena zakona o predsedniku države
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore bi već danas mogla da razmatra i možda usvoji izmene Zakona o predsedniku države, koje je predložio Demokratski front (DF), ako proširenje dnevnog reda podrži 41 poslanik, ali se GP Ura još nije opredelio prema ovoj inicijativi.

Za danas zakazana sednica parlamenta ima 23 tačke na dnevnom redu.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, na jučerašnjem Kolegijumu predsednice Skupštine, predstavnici DF-a su zatražili da njihov predlog, ako se uvrsti u dnevni red, bude prva tačka i da se o njoj odmah glasa. Konačnu odluku o tome doneće predsednica parlamenta Danijela Ðurović (SNP).

Usvajanje izmena, za koje iz Demokratske partije socijalista (DPS) tvrde da su neustavne, omogućilo bi lideru Demosa Miodragu Lekiću, koji ima podršku većine u parlamentu, da formira novu vladu, iako je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović odbio da mu da mandat za to.

Predlog su podneli poslanici DF-a Predrag Bulatović (DNP) i Branka Bošnjak (PzP), sa timom pravnika.

Bošnjak je Vijestima rekla da očekuje da “stara-nova većina” (pobednici izbora iz avgusta 2020) podrže da se u dnevni red uvrsti Zakon o izmenama i dopunama zakona o predsedniku kako bi se doprinelo razrešenju ove političke krize i kako bi se predsednik države uveo u ustavne okvire.

”Zakonom se propisuje razrada ustavnih nadležnosti predsednika kako bi se znale jasne procedure i njegove dužnosti, a ne da na osnovu utiska predsednik procenjuje da li, ili ne, postoji podrška 41 poslanika za mandatara Lekića. Jasna je zloupotreba pozicije i brutalno gaženje Ustava od strane predsednika. Ovim izmenama zakona bi se i onemogućilo da vlada koja je izgubila poverenje može da vlada do isteka mandata Skupštini, što je sad pravno moguće”, kazala je Bošnjak.

Demokrate su rekle da će podržati predložene izmene Zakona o predsedniku, što će, kazali su, učiniti i iz SNP, jer smatraju da treba sprečiti zloupotrebu ustavnih ovlašćenja ili nepostupanje u skladu Ustavom i zakonima.

Za DPS je inicijativa DF-a neustavna, a poslanik Nikola Rakočević je na Tviteru napisao da "DF traži partnera u rušenju Ustava i očigledno računa da će ga naći među parlamentarnom većinom".

"Ko god bude učestvovao u izrugivanju sistema, neustavno menjajući Zakon o predsedniku, legitimisaće se pred međunarodnom zajednicom, a naravno i građanima, kao ruski satelit DF-a i sluga Aleksandra Vučića”, smatra Rakočević.

Ðukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva nakon što nije dao mandat za sastav vlade Lekiću koga je predložila stara parlamentarna većina, nakon pada manjinske vlade Dritana Abazovića.

U obrazloženju je naveo da “nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu”, kao i to da se oni koji su predložili Lekića nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise podrške.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević poručio je u petak na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da ili će Ura glasati za izmene Zakona o predsedniku ili će DF “izaći iz autobusa”, odnosno parlamentrane većine.

Komentari (0)

Evropa